Ateistisk Selskab: Folkekirken kan ikke rumme Thorkild Grosbølls ærlige teologi

For en ateist ser det fra sidelinjen ud til, at folkekirken bevæger sig længere og længere væk fra de fleste danskeres syn på de mest basale spørgsmål i kristendommen, skriver formand for Ateistisk Selskab

Den tidligere sognepræst Thorkild Grosbølls meget direkte åbenhjertighed kom bag på formanden for Ateistisk Selskab, Simon Nielsen Ørregaard. Men formanden skriver, at man i foreningen er ”glade for at kunne hjælpe folkekirken med at give plads til en debat, der i disse år bliver mere og mere relevant i forhold til danskernes vigende gudstro”. –
Den tidligere sognepræst Thorkild Grosbølls meget direkte åbenhjertighed kom bag på formanden for Ateistisk Selskab, Simon Nielsen Ørregaard. Men formanden skriver, at man i foreningen er ”glade for at kunne hjælpe folkekirken med at give plads til en debat, der i disse år bliver mere og mere relevant i forhold til danskernes vigende gudstro”. – . Foto: Leif Tuxen.

Det har været forunderligt interessant at følge debatten om præsten, der ikke tror på gud, Thorkild Grosbøll, efter denne avis’ forsideartikel i lørdags om hans besøg hos Ateistisk Selskab. Især da næsten ingen finder anledning til at drøfte selve substansen i hans kritik af folkekirken.

I stedet konstateres det, at han er en tragisk person, hyklerisk og en ikke så stærkt begavet teolog. Ateistisk Selskab kaldes som vanligt aggressivt og vredt i sin religionskritik, der krummes tæer, og det konstateres, at Thorkild Grosbøll blot bruges af os ateister.

For lige at bringe en smule fakta ind i al den (gen)opstandelse: Gudløs Torsdag er nogle arrangementer, hvor der diskuteres relevante emner i forhold til Ateistisk Selskabs politiske dagsorden om et sekulært samfund, samt videnskab og religionskritik.

Vi inviterer mange forskellige mennesker. Ikke blot nogle, vi er enige med. Det er ikke et ekkokammer. Blandt vores seneste gæster har således været Ida Auken (R), Jacob Holdt og Abdul Wahid Pedersen.

Vi ”bruger” ikke nogen. Ingen bliver spændt for en ateistisk vogn. Og vi inviterer i øvrigt ikke sensationsjournalister til begivenheden. Målet er at lave nogle hyggelige og lærerige aftener for alle interesserede. Man skal ikke være ateist for at møde op. Ej heller medlem af Ateistisk Selskab.

Thorkild Grosbøll er naturligvis en oplagt gæst i denne sammenhæng, og som sådan havde han naturligvis fuldstændig frihed til at sige, hvad der passede ham. Der var ikke en dagsorden fra Ateistisk Selskabs side, og graden af hans meget direkte åbenhjertighed kom ærligt talt bag på mig personligt, da jeg talte med ham. Men befriende og underholdende var det. Det er tankevækkende, at folkekirken åbenbart ikke kan rumme Thorkild Grosbølls kritik, men at han snarere skal ties ihjel. En folkekirke, der ellers bryster sig af en nærmest gigantisk rummelighed: Hvor mandlige præster gerne må nægte at give hånd til kvindelige præster. Hvor præster gerne må ”helbrede” homoseksualitet igennem bøn. Hvor præster gerne må lyve om videnskabelige fakta som evolution.

Men en præst, der kalder sig en ”kristen ateist”, som forfægter kristendommen som livsfilosofi uden tilhørende mirakler og anakronistiske gudsbegreber, kan ikke rummes i samme kirke.

Holdninger, han angiveligt – og overvejende sandsynligt – langtfra står alene med blandt de nuværende cirka 2300 præster. Dér stopper rummeligheden! Der er ikke engang plads til at debattere kritikken. Vi så i øvrigt det samme mønster i 2015, hvor præsten Per Ramsdal blev krævet fyret, fordi han kom for skade at være ærlig nok til at erklære, at han ikke troede bogstaveligt på Jesu opstandelse. Jo, folkekirken har skam sine standarder, og her kommer man ikke altid længst med ærlighed.

For en ateist ser det fra sidelinjen ud til, at folkekirken bevæger sig længere og længere væk fra de fleste danskeres syn på de mest basale spørgsmål i kristendommen. Det understreger selvfølgelig relevansen for Ateistisk Selskabs politiske sag. Det kan undre os en smule, men vi er da glade for at kunne hjælpe folkekirken med at give plads til en debat, der i disse år bliver mere og mere relevant i forhold til danskernes vigende gudstro.

Simon Nielsen Ørregaard er formand for Ateistisk Selskab.