Beskæftigelsesministeren: Flere med handicap skal i job

Mange mennesker med handicap har et brændende ønske om at bidrage til samfundet. Det mindste, vi kan gøre, er at give dem en hjælpende hånd, så de kan få deres drømme opfyldt og få et liv med arbejde, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

Skiftende regeringer har set passivt til, mens fordomme har fået lov til at lukke døre og muligheder. Nu gør vi noget ved det – og regeringens mål er klart: 13.000 personer med et større handicap skal i job frem til 2025, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Skiftende regeringer har set passivt til, mens fordomme har fået lov til at lukke døre og muligheder. Nu gør vi noget ved det – og regeringens mål er klart: 13.000 personer med et større handicap skal i job frem til 2025, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Foto: Steen Brogaard og Ritzau Scanpix/Iris.

FORDOMME OG uvidenhed har slukket mange drømme om at få et job. Det kan en stor gruppe mennesker med handicap nikke genkendende til. Og desværre har en rekordhøj beskæftigelse og fremgang i hele Danmark ikke hjulpet på situationen.

Status er, at hvis man har et handicap, er det svært at få foden indenfor og blive en del af vores arbejdsfællesskab. Det kræver handling, og det er netop, hvad regeringen har gjort. Med satspuljeaftalen på beskæftigelsesområdet har vi afsat 128 millioner kroner til at hjælpe flere mennesker med handicap i job eller uddannelse.

For alt er ikke lige nemt, hvis man har for eksempel et større hørehandicap, er blind eller har adhd, og man skal nogle gange kæmpe lidt mere for at få tingene til at lykkes.

Men det betyder ikke, at man ikke kan arbejde. Mange mennesker med handicap har et brændende ønske om at bidrage til samfundet. Og det er i den grad beundringsværdigt og vidner om, at de har en stor vilje og masser at byde ind med.

Det mindste, vi kan gøre, er at give dem en hjælpende hånd, så de kan få deres drømme opfyldt og få et liv med arbejde. Alle kan ikke alt – men alle kan noget, og det er omdrejningspunktet i de tiltag, vi nu sætter i værk.

Vi vil blandt andet udvikle et koncept for et kompetencekort, som personer med handicap kan bruge til deres jobsøgning, og som mange har efterlyst. På den måde kan de give en mulig arbejdsgiver indsigt i, hvad de kan trods deres handicap samt hvilke hjælpemidler, der kan kompensere for handicappet. For der findes rigtig mange muligheder for at få hjælp. Problemet er bare, at for få kender til mulighederne.

Samtidig vil vi skabe og sprede viden om handicap og på den måde sætte ind over for de mange fordomme om, hvad mennesker med handicap kan. Vi vil også bekæmpe bureaukrati og fjerne ulogiske regler.

Lige nu skal personer med handicap for eksempel aflevere deres hjælpemidler, når de runder folkepensionsalderen. Det er det samme som at sige, at de skal stoppe med at arbejde. Den regel afskaffer vi nu, så man kan fortsætte på arbejdsmarkedet, så længe man har lyst og har kræfterne til det.

Med aftalen er vi også enige om, at unge med handicap skal have bedre muligheder for at tage en uddannelse. Vi har derfor afsat penge til at finansiere initiativer i en handicappolitisk handlingsplan på uddannelsesområdet.

Det er mere end ni år siden, der sidst blev sat målrettet ind på området. Skiftende regeringer har set passivt til, mens fordomme har fået lov til at lukke døre og muligheder. Nu gør vi noget ved det – og regeringens mål er klart: 13.000 personer med et større handicap skal i job frem til 2025.

Troels Lund Poulsen (V) er beskæftigelsesminister.