Forfatter: Styrk bibliotekerne med et udviklings- og videnscenter

Landets biblioteker står over for en meget stor transformation til den digitale verden. Derfor er der brug for at styrke bibliotekerne med et udviklings- og videnscenter, skriver forfatter Ole Münster

Ørestad Bibliotek.
Ørestad Bibliotek. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix.

DER ER BRUG FOR at samle alle kræfter og styrke bibliotekerne med et udviklings- og videnscenter, der kan være med til at give svar på, hvordan bibliotekerne kan genopfinde sig selv med den dramatiske nedgang i det fysiske udlån af bøger og særligt udlånet af musik og film.

Bibliotekerne står over for en meget stor transformation til den digitale verden. Kommunernes Landsforening udgav i maj et knivskarpt oplæg om fremtidens biblioteker og anbefaler, at der skal sættes mere fokus og fart på det digitale bibliotek. Det første skridt bør være at samle en lang række gode initiativer.

I DAG FREMSTÅR initiativerne spredte og ukoordinerede:

Der er Danskernes Digitale Bibliotek, der skal understøtte etableringen og driften af fælles løsninger til folkebibliotekernes digitale formidling og har blandt andet været en drivende kraft i at få en fælles hjemmesideløsning.

Der er eReolen, der er bibliotekernes streamingtjeneste for bøger.

Der er litteratursiden.dk som er bibliotekernes website om litteratur.

Der er biblo.dk, der er en hjemmeside rettet mod børn under 14 år.

Der er filmstriben.dk, som er bibliotekernes filmtilbud. Ved at samle initiativerne i en organisation kan der både opnås en større synergi og bedre produkter, for eksempel ved at litteratursiden.dk indarbejdes i eReolen, så vi kan inspireres om forfatterne og bøgerne på eReolen og ikke på en selvstændig hjemmeside. Der kan også opbygges en samlet kompetence om for eksempel streaming.

DEN DIGITALE INDSATS skal også ses i sammenhæng med den mere generelle udvikling af folkebibliotekerne som for eksempel nytænkning af det fysiske bibliotek og øge befolkningens læselyst.

Slots- og Kulturstyrelsen giver hvert år 13 millioner kroner til udvikling af bibliotekerne. Projekterne er ret spredt fægtning uden strategisk retning, og der er ingen systematisk formidling af de mange projekter, som man sætter i gang.

Styrelsen samler alle projekterne i en projektbank, men den kan ikke bruges som input til kommunalbestyrelserne, blandt andet fordi der mangler en systematisk opsamling og videreformidling.

De seneste par år har styrelsen nærmest ligget underdrejet og har ikke udgivet en eneste relevant publikation om bibliotekerne.

Men nok så væsentligt, så er der ikke noget fagligt miljø, som er forudsætningen for, at der både kan skabes den nødvendige viden og formidle denne viden, så den kan omsættes ude på de enkelte biblioteker.

MIT RÅD TIL DEN NYE kulturminister, Joy Mogensen (S), og Kommunernes Landsforening er at samle alle udviklingsaktiviteter i én organisation.

Udviklings- og videnscenteret får også en vigtig opgave i at samle og formidle alle de mange initiativer, der bliver taget på de enkelte biblioteker.

Centeret vil blive et markant omdrejningspunkt for udviklingen af bibliotekerne og skabe et sammenhængende og styrket kommunalt biblioteksvæsen på både nationalt og kommunalt niveau, så bibliotekerne fortsat kan fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet.

Det vil være det helt rigtige sted at placere videns- og udviklingscenteret hos Danskernes Digitale Bibliotek, der netop har som vision at skabe det sammenhængende bibliotek. Det er stærkt forankret i kommunerne og i biblioteksverdenen og har allerede i dag et udviklingsmiljø, som man kan bygge videre på.

Ole Münster er forfatter og tidligere sekretariatschef og direktør.