Stig Grenov: Danmark må støtte armensk frihedskamp

Vi må gribe ind nu, før endnu en flygtningekatastrofe er uafvendelig, mener Stig Grenov

Nagorno-Karabakh har altid haft et stort, kristent, armensk befolkningsflertal. Men med Aserbajdsjans nuværende krigshandling står vi på kanten af et folkemord begrundet i nationalisme og religiøs fanatisme, skriver Stig Grenov.
Nagorno-Karabakh har altid haft et stort, kristent, armensk befolkningsflertal. Men med Aserbajdsjans nuværende krigshandling står vi på kanten af et folkemord begrundet i nationalisme og religiøs fanatisme, skriver Stig Grenov. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mens Vestens øjne hviler på valget i USA og kæmper med coronakrise, er Nagorno-Karabakhs kristne udsat for Aserbajdsjans militære aggression. Spørgsmålet er, om armenierne igen skal se deres sprog, kultur og tro undertrykt, eller om vi fra dansk side vil vågne op og reagere på det angreb på det armenske folk, der foregår i Europas egen baghave.

Aserbajdsjans præsident skal ikke kunne fjerne opmærksomheden fra sit eget korrupte styre ved at puste til nationalismen. Og der skal sendes et utvetydigt signal til Tyrkiet om, at alle drømme om et nyt osmannisk rige vil slå fejl.

For området, der kæmpes om, hedder Nagorno-Karabakh. Det har altid haft et stort, kristent, armensk befolkningsflertal. Men i 1921 gav Stalin enklaven til Aserbajdsjan. Dels for at skabe splid mellem kristne og muslimer. Dels i et forsøg på at tækkes Tyrkiet som allieret. Området havde selvstyre indtil 1993, hvor Aserbajdsjan afskaffede det. Herefter erklærede de sig selvstændigt, fordi dets kristne befolkning blev udsat for overfald og drab. Med Aserbajdsjans nuværende krigshandling står vi på kanten af et folkemord begrundet i nationalisme og religiøs fanatisme.

Derfor skal Danmark støtte Frankrigs linje med militær hjælp, arbejde på et FN-forbud imod al salg af våben og ammunition til Aserbajdsjan og give armenierne humanitær hjælp.

Det er dertil på tide at afkræve Tyrkiets præsident Erdogan ny troskabsed i forhold til NATO. Efter at han har købt russisk militært isenkræm, forfulgt kurdiske mindretal i Syrien og bombet armenere er hans fællesskab med det vestlige Europa en tom illusion.

Vi må gribe ind nu, før endnu en flygtningekatastrofe er uafvendelig. Og på lang sigt skal der gennemføres en folkeafstemning om grænsen, som i Sønderjylland.