Danske Ældreråd: Klippekortsordning bør fremtidssikres gennem lovgivning

Ved at skrive klippekortet ind i serviceloven, vil man kunne holde kommunerne fast på at bruge pengene til det, de er afsat til, og sikre de svageste ældre mod, at de mister muligheden for hjælp til selvvalgte aktiviteter, de ikke kan klare på egen hånd

Klippekortet er en halv times ekstra hjælp om ugen til en selvvalgt aktivitet for beboere på plejehjem og de svageste hjemmehjælpsmodtagere.
Klippekortet er en halv times ekstra hjælp om ugen til en selvvalgt aktivitet for beboere på plejehjem og de svageste hjemmehjælpsmodtagere. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Kristeligt Dagblad har i flere artikler beskrevet, hvordan flere kommuner har skåret i eller helt fjernet klippekortsordningen, der giver de svageste og mest isolerede ældre i Danmark mulighed for at få en halv times hjælp om ugen til aktiviteter efter eget valg. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har i den forbindelse udtrykt undren over, at kommunerne vil spare ordningen væk, og opfordrer dem til at fortsætte med klippekortsordningen.

I landets 98 ældreråd oplever vi, at en afskaffelse af klippekortsordningerne har været en del af budgetforhandlingerne i mange kommuner i løbet af dette efterår. Ældrerådene har mange steder kæmpet for at bevare ordningerne, men kampen er ikke altid lykkedes.

Danske Ældreråd mener, at der i virkeligheden kun er én vej at gå, og det er via lovgivningen, som nogle partier har foreslået.

For det er desværre forventeligt, at flere kommuner i jagten på besparelser er begyndt at skære i ordningen.

Klippekortsordningen blev i de første år udmøntet som puljer, som kommunerne søgte om, men er senere overgået til det generelle bloktilskud. Det betyder, at selvom kommunerne stadig får pengene, er de ikke længere forpligtet til at bruge dem til netop klippekortsordningen. Hermed er ordningen kommet i spil, når kommunerne drøfter besparelser.

Taberne bliver plejehjemsbeboerne og de svageste hjemmehjælpsmodtagere. De vil ikke længere få mulighed for ekstra hjælp den halve time om ugen eller mulighed for at opspare tid til at få hjælp til mere tidskrævende aktiviteter som at tage i teatret, til koncert, til fodboldkamp eller noget helt fjerde, som er vigtigt for lige præcis dem. For mange ældre kan det betyde, at de bliver mere isolerede og ensomme.

Kommunerne sparer derfor nok penge, men det bliver de svageste ældre, der kommer til at betale prisen i form af mindre livskvalitet.

Klippekortsordningen er essensen af, hvad der menes med personcentreret omsorg. Den sætter den ældre borger i centrum og har fokus på borgerens tid. Medarbejderne i ældreplejen får hermed bedre blik for, hvad de ældre selv ønsker og har behov for– ikke alene i den halve time med klippekort, men i dagligdagen generelt.

Alt sammen noget, som er værd at bevare.

Ved at skrive klippekortet ind i serviceloven vil man kunne holde kommunerne fast på at bruge pengene til det, de er afsat til, og sikre de svageste ældre mod, at de mister muligheden for hjælp til selvvalgte aktiviteter, de ikke kan klare på egen hånd.

Mogens Rasmussen er formand for Danske Ældreråd.