Sognepræst: Den digitale kirke er folkekirkens fremtid

Kirken har i mange år aldrig været så synlig som lige nu, hvor vi ikke har menigheden på bænkene, skriver sognepræst

Sognepræst Theresia Treschow-Kühl, der også er kendt som en af mødrene i TV 2-serien ”Årgang 0”, har fået gode erfaringer med gudstjenester og andet på digitale medier her under coronakrisen. – Foto: Claus Thorsted/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.
Sognepræst Theresia Treschow-Kühl, der også er kendt som en af mødrene i TV 2-serien ”Årgang 0”, har fået gode erfaringer med gudstjenester og andet på digitale medier her under coronakrisen. – Foto: Claus Thorsted/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

For 90 dage siden havde jeg forsvoret at holde gudstjeneste på de digitale medier. Jeg er sognepræst i et landsogn, og jeg møder menigheden i kirken, på skolen og den lokale Spar. Onlinegudstjeneste på kirkens Facebookside var mig uendelig fjern, for gudstjenesten hører til i kirkerummet med menigheden i den fysiske verden.

Tiderne skiftede med coronaens indtog i vores verden. I april valgte jeg at lægge alle gudstjenesterne ud på nettet i en lind strøm. Stor var min overraskelse, at langt flere så gudstjenesterne, end der ville komme i kirken på en god søndag selv med et par dåbsselskaber. Jeg havde håbet på 20-30 visningerne, i stedet har hver gudstjeneste haft mellem 250 og 600 på Facebook. Antallet af seere er ikke faldet, tværtimod.

Sognecafé på nettet fra præstegården blev det nyeste projekt. Idéen er enkel: lidt musik, fortælling om et bestemt emne og højtlæsning. I skrivende stund har sognecaféen fra Felsted Præstegård haft over 2000 visninger på to opslag. Sognecaféen i Felsted Sognehus har 8-12 deltagere.

Hvad så, når coronakrisen er overstået, skal alle de digitale tiltag sættes i mølposen? Nej.

Den digitale kirke skal være en ny tilgang til sognets kirke. Folkekirken bør implementere den digitale virkelighed på sogneplan, ikke kun på stiftsplan med én digital kirke og ét digitalt sognemøde.

Pointen er, at man skal kunne møde sin egen sognepræst på nettet.

Jeg oplever den digitale kirke som et positivt supplement til kirkens øvrige aktiviteter.

Pessimisten vil svare, at der jo ingen garanti er for, at klikkene afspejler andet end 20 sekunders nysgerrighed. Jeg mener dog, at kirken er blevet synlig for langt flere.

De digitale kirkelige tilbud bliver et supplement til præstens daglige arbejde, og jeg er overbevist om, at arbejdsglæden øges, når budskabet kommer ud til langt flere, end der kommer fysisk i kirken eller i sognegårdene.

Jeg håber, arven fra corona er, at vi kommer over angsten for det digitale rum. Kirken har i mange år aldrig været så synlig som lige nu, hvor vi ikke har menigheden på bænkene, og antallet af visninger indikerer, at der faktisk er mange, der gerne vil være med.

Theresia Treschow-Kühl er sognepræst i Felsted Sogn