Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Debat

Formand: Det internationale handicaplogo skaber fordomme. Derfor skal det laves om

Liselotte Hyveled, formand i Det Centrale Handicapråd

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Jeg siger ikke, at alle personer med autisme, blindhed eller andre handicaps nødvendigvis føler sig diskrimineret af den afbildede kørestolsbruger i Kofoeds logo. Men jeg er overbevist om, at der kan findes en bedre og mere ret-visende visuel model, skriver Liselotte Hyveled, formand i Det Centrale Handicapråd

En trekvart cirkel og en stillesiddende person. Det er billedet, som alverdens piktogrammer tegner af personer med handicap på skilte ved toiletter, parkeringspladser, bygninger – ja, listen er lang. Men virkeligheden er langtfra lige så blå-hvid, som vi kender den fra handicaplogoet, og derfor bør den visuelle skiltning for personer med handicap laves om. Ikke bare i Danmark, men i hele verden.

En ændring af handicaplogoet kan virke som et stort indgreb. Men vi er nødt til at forholde os til, at personer med handicap kæmper med langt større problemer og fordomme, end mange andre. Derfor duer det ikke, at alle personer med forskellige typer af handicaps i det internationale handicaplogo stigmatiseres som passive personer i en kørestol frem for handlekraftige mennesker.

Er det overhovedet selvsagt, at vi skal have et handicaplogo, eller giver det bedre mening at skilte med specifikke tilgængelighedsservices? Det kunne være et toilet med armlæn, et indgangsparti med en rampe og meget andet, så skiltene bliver en hjælp frem for en fordomsforstærker.

I mine øjne er det stof til eftertanke, og derfor har jeg netop sendt et brev til vores social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S). Her opfordrer jeg hende til at undersøge, hvordan vi bedst kan skilte til gavn for personer med handicap uden at stigmatisere og fordre fordomme.

Handicaplogoet runder i år et halvt århundrede. I 1969 vandt danske Susanne Kofoed en designkonkurrence, og siden har vi dagligt genkendt hendes bud på et handicaplogo. Men vi trænger til forandring: Farvel til det gamle handicaplogo, og hej til en tidssvarende løsning.

I Det Centrale Handicapråd støder vi på et væld af historier, hvor personer med vidt forskellige handicaps føler sig overset, fejlforstået eller ligefrem diskrimineret. Og netop diskrimination på grund af handicap blev ulovligt i juli 2018.

Jeg siger ikke, at alle personer med autisme, blindhed eller andre handicaps nødvendigvis føler sig diskrimineret af den afbildede kørestolsbruger i Kofoeds logo. Men jeg er overbevist om, at der kan findes en bedre og mere ret-visende visuel model.

Ønsket om at gentænke handicaplogoet lægger sig op ad en strømning, som allerede foregår på organisationshjemmesider og i store nyhedsmedier i blandt andet USA.

Her tales der på samme måde om, at det internationale handicaplogo er forældet: Det repræsenterer ikke diversiteten blandt mennesker med handicap. Der rettes også kritik af, at det viser en passiv person i stedet for et handlekraftigt menneske med ressourcer og kompetencer.

Den vinkel er jeg 1:1 enig i, og derfor glædede det mig, da man i 2014 flere steder i USA ændrede det passiviserende logo til en visualisering af en kørestolsbruger i bevægelse.

Det kan give anledning til kritik at ændre på et logo, der er så indgroet og genkendeligt for mange mennesker. Men på trods af den præmis mener jeg stadig, at vi i Danmark både bør og kan gå forrest i kampen.

Liselotte Hyveled er formand i Det Centrale Handicapråd.