DR svarer på kritik fra Kurt Strand: Jo, der er perspektiv i vores dækning om opholdssteder

Det er svært at tro, at Kurt Strand faktisk har set hele indslaget i ”21 Søndag”. Indslaget var netop ikke en enkeltsagshistorie, men fortalte derimod om, at der er et generelt og alvorligt problem med at håndtere medicin på steder, hvor børn og unge er anbragt, skriver DR-redaktør Sabine Matz

Der er selvfølgelig mange – og uden tvivl også vigtige – aspekter omkring opholdssteder og anbringelser, som DR ikke har været omkring i vores dækning. Vi kan dog ikke, som Kurt Strand gør, kritiseres for at mangle fokus på, hvorfor et stigende antal børn bliver anbragt, skriver DR-redaktør.
Der er selvfølgelig mange – og uden tvivl også vigtige – aspekter omkring opholdssteder og anbringelser, som DR ikke har været omkring i vores dækning. Vi kan dog ikke, som Kurt Strand gør, kritiseres for at mangle fokus på, hvorfor et stigende antal børn bliver anbragt, skriver DR-redaktør. Foto: Esben Salling og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

KURT STRAND kritiserer i en kommentar 16. oktober at der mangler perspektiv i DR’s nylige afdækning af massive problemer med medicinhåndtering på opholdssteder og døgninstitutioner for børn og unge. Et længere indslag i ”21 Søndag” om problematikken betegnede Kurt Strand som en historie om en enkeltsag uden forklaring om årsager og perspektiver.

Det er svært at tro, at Kurt Strand faktisk har set hele indslaget i ”21 Søndag”. Indslaget var netop ikke en enkeltsagshistorie, men fortalte derimod om, at der er et generelt og alvorligt problem med at håndtere medicin på steder, hvor børn og unge er anbragt. Udgangspunktet var, at Styrelsen for Patientsikkerhed sidste år begyndte at føre tilsyn på disse steder, og ud fra tilsynsrapporterne havde DR gjort op, at over halvdelen af anbringelsesstederne for børn og unge har fået påbud som følge af alvorlige problemer med blandt andet medicin.

Dermed bragte DR viden frem, som for alle involverede var ny. Ingen vidste, at det stod så galt til. ”21 Søndag” besøgte en døgninstitution, Grenen, som fortalte om deres erfaring med at få tilsyn og påbud. Vi interviewede tilsynschef Charlotte Hjort fra Styrelsen for Patientsikkerhed om alvoren af det generelle problem.

Og vi besøgte Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, som kunne fortælle om deres erfaringer med at modtage opkald, når det er gået galt med medicineringen på anbringelsessteder. Der var konkrete eksempler på, hvordan det er gået galt for flere forskellige børn.

Endelig fortalte ”21 Søndag” i indslaget også uddybende om konkret sag, som førte til at et opholdssted fik et påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed, nemlig en sag, hvor en dreng på et nordjysk opholdssted blev indlagt efter voldsom overmedicinering.

Det er en sag, som DR har fået aktindsigt i, og hvor en medarbejder stod frem og fortalte om oplevelsen af at skulle uddele medicin uden at være klædt på til det. Denne sag understregede, at det ikke er en teoretisk tanke, at det kan gå alvorligt galt, når så mange anbringelsessteder ikke har styr på at håndtere medicin. Men det gør ikke den journalistiske historie til en enkeltsagshistorie.

I opfølgende dækning i radioaviserne den følgende morgen, samt i P1 Morgen (som Kurt Strand selv nævner), i TV Avisen klokken 18.30 og på dr.dk bragte vi reaktioner og forslag til forbedringer fra blandt andet formanden for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Børns Vilkår, Bedre Psykiatri og den socialdemokratiske socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theill.

Der er selvfølgelig mange – og uden tvivl også vigtige – aspekter omkring opholdssteder og anbringelser, som DR ikke har været omkring i vores dækning. Vi kan dog ikke, som Kurt Strand gør, kritiseres for at mangle fokus på, hvorfor et stigende antal børn bliver anbragt. Dette er nemlig ikke tilfældet. Antallet af anbragte børn har ifølge Danmarks Statistisk været meget konstant de seneste 10 år, dog med en let faldende tendens.

Sagen med manglende styr på medicinen på opholdssteder er en opfølgning på en dokumentarudsendelse, og en række indslag og artikler, DR bragte i foråret. Med udgangspunkt i to opholdssteder under en nordjysk koncern og en af de anbragte unges drab på en tilfældig købmand, afdækkede DR en række generelle problematikker omkring opholdssteder. Det gælder for eksempel problemer med manglende krav til kompetencer hos medarbejdere, opholdssteder, der blev godkendt til meget brede målgrupper, og et socialtilsyn, der afblæste varslede påbud, før der bevisligt var rettet op på konstaterede problemer. Altså også i den dækning forsøgte vi at afdække mulige ”systemfejl”, sådan som Kurt Strand efterlyser.

Sabine Matz er redaktør, Undersøgende og Tværgående Indhold, DR Nyheder.