DR svigter børn, unge, voksne og det danske sprog

Vi har et samfundsproblem, hvis vi ikke bliver bedre til at tale pænt og respektfuldt til hinanden, mener generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, Mikkel Arendt Laursen

TAK FOR lederartiklen i Kristeligt Dagblad den 19. september, hvor lederskribenten udpensler misforholdet mellem Danmarks Radios position som Danmarks største medieorganisation og vanrøgt af det danske sprog.

Historien tager sit udspring i, at rigtig mange mediebrugere har det svært med brugen af bandeord – og særligt i DR. Esben Kjær tog det op i ”Bagklog” på P1 – på en ussel og uværdig måde:

”Hvis sådan en samling skinhellige slatne bussemænd med hovedet alt for langt oppe i andre folks røv synes, jeg bander for meget, så er de kraftedme til at lukke op og skide i.”

DR valgte i det konkrete tilfælde at beklage, men når vi forsøgte at få en uddybning af beklagelsen, blev beklagelsen mere og mere udhulet – og det kunne absolut ikke komme på tale med en undskyldning i radioen. Nej, nej... Det er kun faktuelle fejl, som DR vil rette. Ikke hvis en vært forbryder sig mod normer for god opførsel og etikette... For vi må jo lige huske: ”Det er jo satire, og så kan alt tillades...” Sådan formulerede DR sig over for os.

Når det kommer til DR’s journalistik, er de rigtig dygtige til at være moralens vogtere. Her kræver mediehuset af sine kilder mere end bare at beklage faktuelle fejl i ”Kontant”. Her bliver der boret i samvittigheden med ”Sover du godt om natten?”-spørgsmål. Det skal de også. Det er relevant – ingen tvivl om det. Men DR burde tage sin egen medicin – og røgte sig selv lige så hårdt, som de røgter andre.

Vi har et samfundsproblem: at vi får sværere og sværere ved at tale pænt og respektfuldt til hinanden. Her spiller bandeord og ukvemsord en konfliktoptrappende rolle. Clement Kjersgaard, vært på ”Debatten” på DR 2, siger meget klogt: ”Jo mere uenig du er med en person, jo pænere skal du tale til vedkommende.”

Også blandt børn hører vi, at sproget bliver grovere. Vi tror ikke, at det alene er DR’s skyld. Men vi har alle et ansvar for at tale bedre og pænere. Og her kunne vi starte med at forvente, at hele Danmarks public service-medie går foran.

Men nej: DR har netop vedtaget en ny sprogpolitik, som åbner for flere bandeord og mere frisprog. Kan det passe, at DR er blottet for ambitioner, når det gælder bandeord og godt sprog?

DR kunne vælge at stramme kravene til egne værter – og opmuntre gæster til at undgå bandeord. Det handler om at skabe en kultur, hvor vi hylder det pæne sprog og luger ud i bandeord.

Hvis man skal være lidt bagklog: DR tager aldrig fejl... Og selv når DR gør det, vil public service-organisationen ikke rigtig stå ved det. Trist!

Mikael Arendt Laursen er generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.