Prøv avisen

Sognepræst: En beklagelse for begravelsesfejl er ikke nok. Der skal en undskyldning til

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Jens Christian Meldgaard

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Hvis kirkeministeren eller Kirkeministeriet ikke vil give en undskyldning for de uklare retningslinjer ved begravelser, må andre gøre det, mener skribenten. Han har personligt fire pårørende til de fire personer, han har bisat eller begravet, som han vil give en undskyldning

Så har Kirkeministeriet klargjort retningslinjerne for at holde begravelser og bisættelser.

I Kristeligt Dagblad fredag den 15. maj beklager formanden for Præsteforeningen, Per Bucholdt Andreasen, at folkekirken har overimplementeret reglerne. Biskop Elof Westergaard kalder det positivt, at der nu er sket en afklaring.

Hvem tænker på de pårørende til de mennesker, vi har bisat eller begravet indtil nu under corona-nedlukningen?

Det er ikke en fejltolkning eller en for stram implementering af reglerne. Det er en fejl. Kirkeministeriet har lavet en fejl. Det kan ske for os alle. En fejl kan beklages. En fejl i denne sammenhæng skal ikke kun beklages. Der skal en undskyldning til.

Østjyllands Politi kunne så klart melde ud i forbindelse med begravelsen af forfatteren Yahya Hassan, at der ikke er en øvre grænse for deltagelse udendørs ved begravelser eller bisættelser. Den viden havde Kirkeministeriet også.

Hvis kirkeministeren eller Kirkeministeriet ikke vil give en undskyldning, må andre gøre det.

Præsteforeningens formand og biskoppen har henholdsvis beklaget overimplementeringen og glædet sig over de nye retningslinjer. De kunne i den forbindelse også give en undskyldning.

Jeg har fire pårørende til de fire personer, jeg har bisat eller begravet, som jeg vil give en undskyldning.

Denne håndtering i Kirkeministeriet kan give anledning til overvejelse af medlemskabet af folkekirken. Folkekirken kan også bruge episoden til konstruktivt og kritisk at overveje sin hierarkiske opbygning af ansvar og beslutninger.

Jeg undskylder.

Jens Christian Meldgaard er sognepræst i Vadum.