Prøv avisen
Dilemmaet

Er hjemmepasning af børn en god idé?

Dansk Folkeparti får kritik for, at partiets udspil sender kvinderne tilbage til kødgryderne. Det argument køber sygeplejerske og mor Tine Eykens Hjørnet ikke, for det kan lige så godt være manden, der er hjemme med børnene, mener hun. Det vigtigste er, hvad der er godt for børnene, mener Tine Eykens Hjørnet. – Foto: Susanne Kronholm/Johner/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti har i denne uge foreslået at give børnefamilier op til 18.866 kroner om måneden for at passe børn under fire år hjemme. Men er det en god idé? Ja, mener Tine Eykens Hjørnet, der er mor og hjemmepasser. Børnepsykolog Grethe Kragh-Müller er uenig

mener Tine Eykens Hjørnet, uddannet sygeplejerske, går hjemme med sin yngste søn på 20 måneder

Hvorfor giver det bedst mening for din familie, at du går hjemme med din søn?

Vi har en dreng på 11 år og en pige på 8 år, og de kom i institution, da de var små, for det gjorde man bare dengang. Men da den lille blev skrevet op til dagpleje, og jeg skulle tilbage på arbejde, virkede det bare forkert. Min mand og jeg var kommet i en situation, hvor det godt kunne lade sig gøre, at jeg gik hjemme, og så gjorde jeg det. Og det er det bedste, vi nogensinde har gjort for vores familie.

Det er ikke, fordi jeg ikke skal på arbejde igen, men lige nu giver det en fantastisk ro for vores familie, at jeg går hjemme. Der er ingen stress om morgenen og om eftermiddagen, og alle børnene er glade.

Men risikerer man ikke, at hjemmepassede børn kommer til at mangle stimulans i form af kontakt med andre børn og voksne?

Sådan er det ikke for os. På et tidspunkt skal han jo ud, jeg bliver ikke ved med at gå hjemme, og indtil da sørger jeg for, at vi kommer ud. Vi er en gruppe, der har startet en legestue op en gang om ugen, og vi tager for eksempel til Aarhus og hører babyopera og andre børnemusikarrangementer.

Jeg har en veninde, som er på skiftende arbejdstid, og så mødes vi og går i svømmehallen. Så jeg synes, han får masser af stimulans fra både omverdenen og andre børn og voksne.

Dansk Folkeparti får kritik for, at partiets udspil sender kvinderne tilbage til kødgryderne. Hvad tænker du om det ligestillingsmæssige aspekt i at gå hjemme?

Jeg køber det ikke helt. Det kan jo lige så godt være manden, der går hjemme. Så jeg synes, man trækker noget ligestilling ned over noget, der handler om børnene, og hvad der er godt for dem. Så synes jeg nærmere, man kan tale om et økonomisk ligestillingsproblem.

Jeg er ikke enig i udspillet om næsten 19.000 kroner pr. familie. I stedet synes jeg, at en del af det tilskud, man får, når ens barn er i institution, kunne følge barnet i stedet. Så bliver det nemlig ikke for pengenes skyld, at man passer børn hjemme. Man skal gå hjemme, fordi man har lyst, ikke fordi der er en økonomisk gevinst.

mener Grethe Kragh-Müller, børnepsykolog og lektor ved Aarhus Universitet

Hvorfor er det bedre at sende børn i institution end at passe dem hjemme?

Sådan vil jeg heller ikke sætte det op. Det er jo op til forældrene, om de vil passe deres børn hjemme, men selv ville jeg finde kvalitetsinstitutioner til mine børn. Forskning viser, at børn profitterer af at være i daginstitutioner af god kvalitet.

Jeg synes, det er kedeligt, at der er kommet en holdning om, at daginstitutioner er dårlige for børn, og det er bedre at være hjemme. Det er der ikke noget forskning, der understøtter. Det er klart, at hvis et barn går i en dårlig institution, er det ikke godt, og derfor skal den pædagogiske kvalitet løftes i institutionerne.

Medierne svømmer over med historier om dårligt normerede institutioner, og Børns Vilkår har netop lavet en undersøgelse, der viser at 21 procent af børnehavebørn ikke oplever fysisk omsorg. Er det så ikke bedre at passe børnene hjemme?

Man kan konkludere, at institutionerne skal normeres bedre, og derfor synes jeg, at vi skal bruge flere penge på institutionerne. Der er stadig mange gode daginstitutioner, og institutionerne er et af børnenes vigtige udviklingssteder. Vi bør sørge for, at de derfor er af god kvalitet alle sammen. Det koster selvfølgelig penge, men det bliver meget dyrere at rette op på skaderne ved dårlige normeringer senere. Vi burde sørge for at holde valgløfterne om god kvalitet i institutionerne.

Men er forældrene ikke de bedste til at tage vare på deres børn?

Jo, forældre har rigtig stor betydning for børns udvikling, men børn har også godt af at danne relationer til andre voksne og andre børn. I gamle dage gik de fleste hjemme, og derfor var der både voksne og børn omkring en, men i dag er samfundet indrettet sådan, at mange arbejder, og de hjemmegående bor spredt. Derfor kan det blive ensomt at gå hjemme.

Der er desuden mange forældre, der bliver bedre forældre af at få stimulans fra et rigt arbejdsliv, ligesom børn har godt af at få stimulans fra andre end familien.

Tine Eykens Hjørnet. Privatfoto
Grethe Kragh-Müller. Pressefoto