Esben Lunde Larsen: Der gik en klar kirkelig tråd igennem Joe Bidens indsættelse

Ved indsættelsen gjorde den katolske Biden – med reference til kirkefaderen Augustin – det lysende klart, at han vil håndtere sit hverv anderledes, ikke mindst i sin omgang med sandheden

Joe Biden citerede både Bibelen og kirkefaderen Augustin i sin tale ved indsættelsen som præsident i onsdags. – Foto: Zuma/Ritzau Scanpix.
Joe Biden citerede både Bibelen og kirkefaderen Augustin i sin tale ved indsættelsen som præsident i onsdags. – Foto: Zuma/Ritzau Scanpix.

”Præsident Bidens indsættelse føltes mere som en gudstjeneste end en egentlig indsættelse.”

Sådan sagde tidligere guvernør i New Jersey Chris Christie til tv-stationen ABC.

Og der gik en klar rød kirkelig tråd igennem indsættelsen med bønner, citater fra Bibelen og en reference til kirkefaderen Augustin.

Og med god grund. Det er et splittet USA, som præsident Joe Biden skal lede de kommende fire år. Splittet på mange fronter, ikke mindst racemæssigt, kulturelt og fordelingsøkonomisk.

Præsident Biden gjorde det da også ganske klart i sin tale, at ”vi må afslutte denne uciviliserede krig, der sætter rød op imod blå, landdistrikter op imod bysamfund, konservative imod liberale. Vi kan gøre dette, hvis vi åbner vore sjæle i stedet for at gøre vore hjerter hårde.”

Præsident Biden har gjort det til en mærkesag at hele det amerikanske samfund blandt andet ved at lade sin administration og regering afspejle det amerikanske samfunds racemæssige og kulturelle sammensætning med udpræget hensyn til minoritetsgrupper.

Han har også gang på gang verbalt ladet amerikanerne forstå, at dette ikke er en enmandsopgave, men noget det amerikanske samfund skal stå sammen om.

Senest blev det understreget i præsidentens indsættelsestale med klar reference til Bibelen:

”Og jeg lover jer dette, at – som Bibelen siger – ’om aftenen slår gråden sig ned, om morgenen er der jubel’. Vi vil komme igennem det sammen! Sammen!”.

Ingen kan være i tvivl om, at præsident Biden, som har mere end 40 års erfaring i amerikansk politik, har været grundlæggende uenig med præsident Donald Trump i dennes måde at håndtere præsidentembedet på. Det har lyst ud af Biden i de tidligere valgkampsdebatter med Trump.

Ved indsættelsen gjorde den katolske Biden da også – med reference til kirkefaderen Augustin – det lysende klart, at han vil håndtere sit hverv anderledes, ikke mindst i sin omgang med sandheden:

”For mange århundrede siden skrev Sankt Augustin, en helgen i min kirke, at folk er en mangfoldighed defineret af deres kærlighed til noget fælles. Hvad er det fælles, vi som amerikanere elsker? Det, der definerer os som amerikanere? Jeg tror, vi ved det. Muligheder. Sikkerhed. Frihed. Værdighed. Respekt. Ære. Og, ja, sandheden.”

Der venter præsident Biden en monumental opgave. Hvorvidt demokrater og republikanere kan enes om at bekæmpe de racemæssige forskellige og den dybereliggende ulighed i samfundet, nu hvor præsident Trump er væk, bliver spændende at se. Én ting er dog sikkert: Det er nødvendigt, hvis det Amerika, som bryster sig af at være mulighedernes land for alle, forStsat skal kunne leve op til den klassificering.

Esben Lunde Larsen er fellow, Washington D.C. og tidligere miljø- og fødevareminister for Venstre.