Prøv avisen
Ordet

Et kig ind bag forhænget

Steen Skovsgaard

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

”Han blev forvandlet for øjnene af dem.”

Matthæusevangeliet 17, 2

Jesus blev forklaret for disciplene på bjerget, og det i mere end én forstand. For det første forklares han ved, at hans ydre forvandles eller ændres. Det stråler fra ham som fra solen. Og for det andet forklares det for de tre disciple, så det ikke er til at misforstå, hvem Jesus er: Han er min elskede søn.

Ordene, som lød ved Jesu dåb, bliver her gentaget for disciplene under endnu mere dramatiske forhold end dengang ved Jordan, da Jesus så Guds Ånd dale ned ligesom en due og komme over sig.

Der er ingen tvivl om, at disse oplevelser på bjerget skal tjene et ganske bestemt formål. Det er jo et arrangeret møde. Jesus ved godt, at det skal ske. Det kommer ikke bag på ham. Det er ham, som tager disciplene med sig op på et højt bjerg, står der.

Så det er ikke tilfældigt. Det er aftalt spil. Det er et stævnemøde, hvor disciplene nu – alene med Jesus oppe på bjerget – skal have lov til at få et kig ind bag forhænget. De skal have lov til for et øjeblik at se, hvad intet menneske ellers får lov til at se eller opleve.

Formålet er, at de skal styrkes i troen. De får lov til at opleve en åbenbaring. En forklarelse, som gør, at de aldrig senere vil eller kan glemme, hvem Jesus i virkeligheden var. Og det er nødvendigt her inden Jesu lidelse og død. De er på vej til Jerusalem, til lidelse og død. Fortvivlelsen, fornægtelsen, forhånelsen, forfølgelsen, forargelsen, fornedrelsen venter dem.

Alt, som vil true dem, og som vil kunne få dem til at glemme eller sætte spørgsmålstegn ved, hvem Jesus i grunden var, alt det ligger foran dem. Men med dette sidste tegn, eller ét af de sidste, vil Jesus nu styrke dem, så de ikke glemmer det. Så de stadig vil kunne huske og kunne holde fast i troen på, at han virkelig var og er Guds søn.

Selv når det hele falder fra hinanden, så skal ikke mindst denne oplevelse stå tilbage i erindringen som et klart vidnesbyrd om, at det hele, alt det, Jesus sagde og gjorde, ikke bare var noget, de selv troede eller forestillede sig eller håbede.

For den dag oppe på bjerget fik de selv et glimt af Jesu herlighed. De fik her lov til at se ind bag forhænget.

Steen Skovsgaard er tidligere biskop i Lolland-Falsters Stift.