Fint med Uge Sex - men skulle vi ikke også have familieliv på skoleskemaet?

Et sigende afrikansk ordsprog lyder ”det kræver en landsby at opdrage et barn”. Det sætter ord på, hvor stor en opgave det er at opfostre et barn godt. Det kræver i bedste fald ikke bare forældre, men måske også bedsteforældre, onkler, tanter og, ja, måske også fodboldtræneren, skriver efterskoleforstander

”Jeg har mødt unge, som med tårer i øjnene fortæller, at de aldrig spiser sammen som familie og snakker dagen igennem, men at maden indtages på skift og med fladskærmen som forstyrrende element. (...) Det kunne være på sin plads også at vejlede og undervise vores unge i, hvordan de skaber en sund familie,” skriver Jens-Henrik Kirk. –
”Jeg har mødt unge, som med tårer i øjnene fortæller, at de aldrig spiser sammen som familie og snakker dagen igennem, men at maden indtages på skift og med fladskærmen som forstyrrende element. (...) Det kunne være på sin plads også at vejlede og undervise vores unge i, hvordan de skaber en sund familie,” skriver Jens-Henrik Kirk. – Foto: Ditte Valente/Ritzau Scanpix

Denne uge er der sex på skoleskemaet på landets skoler. Men sex gør det ikke alene – der skal mere til for at skabe en sund familie.

Familien er og bliver kernen i samfundet. Samtidig er familien et udtryk for både kærlighed og en betingelsesløs håndsrækning. Det er værdier, som opvoksende generationer gerne skulle have ind på rygraden, men det får flere og flere unge ikke.

Igennem mit job som efterskoleforstander er jeg kommet ind på livet af mange unge, og jeg kan se, at der hen over de sidste 10 år er kommet flere og flere unge til, som er vokset op uden rollemodeller, som de kunne spejle sig i.

Alle forældre ønsker at lykkes med at skabe en familie. Det er uanset, om man er en eller to voksne til at opdrage børnene. Alle ønsker at give deres børn tryghed, gode rammer og en sund opdragelse. Men når skolelærere råber op og efterlyser, at børnene har lært basale vaner og er opdraget hjemmefra, vidner det om en kultur, hvor vi efterhånden prøver at placere ”skyld” for den manglende opdragelse, men glemmer at kigge på, hvad årsagen måske kan være.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mange af min families vaner og holdninger har min kone og jeg taget med fra vores forældres opdragelse af os. Vi lærte vigtigheden af familiemåltidet, at have alenetid som familie, at deltage i praktiske opgaver i hjemmet og tale ordentligt, for blot at nævne nogle få vaner. Listen kunne blive lang.

Jeg møder i dag unge, som aldrig har vredet en karklud, aldrig har startet en støvsuger eller kogt et æg. Jeg har mødt unge, som med tårer i øjnene fortæller, at de aldrig spiser sammen som familie og snakker dagen igennem, men at maden indtages på skift og med fladskærmen som forstyrrende element. Jeg møder unge, som aldrig har lært, at konflikter skal man få løst ved at tale sammen og ikke blot smække med døren eller stikke af.

Et sigende afrikansk ordsprog lyder: ”Det kræver en landsby at opdrage et barn”. Det sætter ord på, hvor stor en opgave det er at opfostre et barn godt. Det kræver i bedste fald ikke bare forældre, men måske også bedsteforældre, onkler, tanter og, ja, måske også fodboldtræneren.

For det kræver et fællesskab at danne os som mennesker. Fællesskaber former os som mennesker på godt og ondt.

Når fællesskaber er under pres, og flere og flere selv skal finde vej, efterlader vi unge i et tomrum uden den basale dannelse og opdragelse, som skal til, for at de kan mestre deres verden.

Temauger som Uge Sex er med til at vejlede vores unge godt, og når der kommer skønne børn ud af sex, kunne det være på sin plads også at vejlede og undervise vores unge i, hvordan de skaber en sund familie. Så lad os få familiekundskab på skoleskemaet både i folkeskolen og på videregående uddannelser.

Det vil jeg arbejde for i Folketinget – for går det familierne godt, går det Danmark godt!

Jens-Henrik Kirk er efterskoleforstander og konservativ folketingskandidat i Nordjylland.