Flere kristne forfølges i Kina – men det får ingen opmærksomhed i Vesten

Det kommunistiske magtapparat slipper for let fra dets ofte grusomme handlinger mod de kristne, skriver tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti

Det er farligt at være kristen i Kina. I år har der været over 10.000 tilfælde af frihedsberøvelser, der er gået ud over kristne. Det er mere end en tredobling i forhold til året før. – Arkiv
Det er farligt at være kristen i Kina. I år har der været over 10.000 tilfælde af frihedsberøvelser, der er gået ud over kristne. Det er mere end en tredobling i forhold til året før. – Arkiv. Foto: Mark Schiefelbein/AP/Ritzau Scanpix.

DET KINESISKE magtapparat har en del fortalere, der i år er fremme med positive beretninger om de store fremskridt i de forløbne 40 år knyttet til den såkaldte Reform og Åbning, som begyndte under Deng Xiaoping i 1978. Disse fortalere kommer sjældent ind på de politiske stramninger, som forstærkes i disse år i Kina. De rammer ikke mindst de kristne, der ikke vil underkaste sig kommunistpartiets bestemmelser om statsregistrerede ”patriotiske” religiøse sammenslutninger.

Det senere overgreb indtraf for nylig i den store by Chengdu, hvor 100 personer, kirkegængere i den selvstændige Early Rain Covenant Church, blev fjernet fra deres hjem i det, som Hongkong-avisen South China Morning Post kalder en aktion for at lukke en af landets mest prominente protestantiske huskirker.

MANGE AF KIRKEGÆNGERNE har angiveligt været udsat for fysiske overgreb, og deres adgang til at benytte sociale medier blev forhindret. Kirkelederens hus blev ransaget, og den pågældende og hans kone er tilbageholdt, sigtet for at tilskynde til at undergrave statens magt. Det kan give op til 15 års fængsel.

Den pågældende kirke er en af de store protestantiske kirker og har i modsætning til andre undergrundskirker, der arbejder hemmeligt for ikke at udsætte sig for regimets straf, valgt at stå åbent frem med sit virke, herunder lægge prædikener på internettet og komme ud på gader og stræder med det kristne budskab. Det kommunistiske system betragter sådanne handlinger som en alvorlig udfordring, selvom de på alle måder foregår fuldstændig fredeligt.

En talsmand for den internationale hjælpeorganisation China Aid taler om, at der er sket større stigning i den religiøse forfølgelse i Kina. Der har i 2018 været over 10.000 tilfælde af frihedsberøvelser, der er gået ud over kristne, mere end en tredobling i forhold til året før. Et andet groft tilfælde gik ud over Zionkirken i Beijing i april i år.

Myndighederne krævede, at kirken skulle installere 24 kameraer af ”sikkerhedsgrunde”. Da kirkens ledelse nægtede dette, blev hundredvis af dens tilhængere afhørt af politiet. Senere fik kirken besked om, at der nu var nedlagt forbud mod den.

Dette blev fulgt op med, at myndighederne rev kirken ned og sendte præsten en regning på et beløb svarende til omkring 1,1 million danske kroner for omkostningerne knyttet til den påtvungne nedrivning.

Der er i vore lande alt for lidt opmærksomhed på disse grove overtrædelser af menneskerettighederne i Kina. Det kommunistiske magtapparat slipper for let fra disse ofte grusomme handlinger mod de kristne.

Den nuværende amerikanske præsident går som bekendt ikke meget op i menneskerettigheder, men det forhindrer ikke, at ledende amerikanske embedsmænd udtaler sig. Således den rejsende amerikanske ambassadør for international religiøs frihed Samuel D. Brownback, der taler om en ”meget slem situation for et religiøst samfund” med henvisning til overgrebet mod Early Rain Covenant Church.

Samuel D. Brownback giver udtryk for, at både muslimer, kristne og tibetanske buddhister alle har været udsat for forfølgelse, og at disse forfølgelser er stigende.

HVAD KAN DANMARK GØRE? Danmark kunne lægge op til et samarbejde mellem en række demokratiske lande mod denne religiøse undertrykkelse. Det vil gøre det vanskeligere for Kina at true landene hver for sig på det handelsmæssige område. Der er trods alt sat penge af på Udenrigsministeriets budget til fokus på forfølgelse af kristne.

Undertrykkelsen i Kina i strid med landets forfatning burde også være et oplagt tema for danske universiteter, hvoraf ét overraskende får økonomisk støtte fra Beijing. Danske forskere kunne lade sig inspirere af Göteborgs Universitetet i, hvor der er studier i kinesisk kristendom, og hvor man taler rent ud af posen om kinesisk brutalitet mod de kristne.

Forfølgelserne må også være et naturligt tema i den danske kirke. Nok er Kina langt væk, men mon ikke det ville give international genlyd, hvis biskopperne stod frem og krævede, at Kina ophører med at forfølge dem, der søger trøst og styrke i troen, hvad enten de er kristne, muslimer eller tilhørende en anden trosretning

Viggo Fischer er tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti.