Forfatter svarer på kritik. Martin A. Hansen optræder fyldigt i ”Selveste Gyldendal”

Forfatter Pernille Stensgaard skriver i debatindlægget, at Ole Juul i sin kronik den 25. maj påstår, at læserne af hendes bog, ”Selveste Gyldendal”, kunne foranlediges til at tro, at Knud W. Jensen var ene om at opkøbe forlaget i 1952. Bortset fra, at alene Knud W. Jensen havde pungen oppe af lommen, er påstanden forkert. Her er Martin A. Hansen fotograferet i sit hjem "Salum" ved Lejre.
Forfatter Pernille Stensgaard skriver i debatindlægget, at Ole Juul i sin kronik den 25. maj påstår, at læserne af hendes bog, ”Selveste Gyldendal”, kunne foranlediges til at tro, at Knud W. Jensen var ene om at opkøbe forlaget i 1952. Bortset fra, at alene Knud W. Jensen havde pungen oppe af lommen, er påstanden forkert. Her er Martin A. Hansen fotograferet i sit hjem "Salum" ved Lejre. Foto: Mogens Amsnæs/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Ole Juul påstår i sin kronik den 25. maj, at læserne af min bog, ”Selveste Gyldendal”, kunne foranlediges til at tro, at Knud W. Jensen var ene om at opkøbe forlaget i 1952.

Bortset fra, at alene Knud W. Jensen havde pungen oppe af lommen, er påstanden forkert. Jeg gør et stort nummer ud af Martin A. Hansens opmuntring og inspiration til det vigtige køb af Danmarks største forlag.

Jeg kan ikke regne ud, præcis hvor mange Martin A. Hansen-citater, der skal til for at tilfredsstille Ole Juul, men i en bog, der dækker 250 års historie og involverer hundredvis af kilder, er Martin A. Hansen absolut ikke underbelyst, tværtimod:

På side 31-32 skriver jeg: ”Købet [af Gyldendal] var kolossalt, en national begivenhed, en vild handling. Knud W. Jensen rådførte sig helst med tilhængere af sin idé. Martin A. Hansen var overbevist om, at Knud W. Jensen kunne drive ”friskere og effektivere” forlagsvirksomhed, og så havde han en passende platform, hvorfra han kunne udøve sin egen private kulturstøtte. Hansen var respekteret overalt, fejret modstandsmand, lodret stigende som forfatter og dermed den bedste og vægtigste talsmand. Over for Knud W. Jensen begrundede han købet i selve folkestyret. Ikke for sjov, men for demokratiets skyld skulle det gamle foretagende reddes. Lige så stille vred han armen om på Ole Wivel og pressede ham til at springe om bord.”

På side 87: ”Ti år senere skrev Martin A. Hansen i sin dagbog, at det, ’ikke mindst af hensyn til det politiske, var bedre at O.B.L. (Otto B. Lindhardt) var den første og (og før Ole), der trådte ind i Gyldendal’. Direkte til Wivel og Knud W. Jensen skrev han, at de for alt i verden ikke måtte spænde hele det store forlagsmaskineri foran en bestemt ideologi. De måtte række ud over sig selv og nå helt over i fjendens lejr. Landet nationale forlag ville ikke kunne overleve på ét ben.”

På side 145 står Martin A. Hansen omtalt som ”Martin A. Hansen, der nød helgenstatus på forlagets direktionsgang”.

Derudover er der yderligere en håndfuld henvisninger til Martin A. Hansen. Hans indflydelse på forlagets historie er dækket ind.

Pernille Stensgaard er forfatter.