Formand: Kirken er nævnt i Grundloven, det er frisørerne ikke. Hvorfor skal klipning prioriteres højere end gudstjenester?

Frisørerne ved præcis, hvornår de må sætte saksen i kundernes hår igen. Folkekirken og andre trossamfund må derimod stå på sidelinjen med hatten i hånden og spørge: Hvor er vores genåbningsplan?

Formand: Kirken er nævnt i Grundloven, det er frisørerne ikke. Hvorfor skal klipning prioriteres højere end gudstjenester?
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Frisører er ikke nævnt i Grundloven. Men dem genåbner vi tirsdag den 6. april, for vi kan jo ikke alle sammen gå rundt og ligne Anders Lund Madsen.

Trossamfund derimod har en grundlovssikret ret til at forsamles, og der skal være tungtvejende grunde til at hindre eller besværliggøre denne ret.

Lige nu udfordres retten dog i alvorlig grad for frikirkerne, da en gudstjeneste med de nuværende restriktioner og anbefalinger højst må vare en halv time.

Det er en de facto-nedlukning af vores fysiske gudstjenester, da vores gudstjenester i høj grad er drevet af frivillige. Vi kan ikke motivere folk til at bruge tid på transport, forberedelse med mere for kun en halv times gudstjeneste. Normalt varer vores gudstjenester halvanden time.

Har sundhedsmyndighederne undersøgt, hvor meget smitterisikoen øges ved at fjerne tidsloftet fra gudstjenesterne?

Husk på, at vi kun må samles én person pr. 7,5 kvadratmeter og samtidig skal sørge for god udluftning undervejs i gudstjenesten.

Jeg vil gerne se nogle tal på forskellen i smitterisiko for gudstjenester under disse vilkår på henholdsvis 30 og 90 minutter, for jeg tvivler ærligt talt på, at forskellen vil vise sig at være et tungt nok argument til, at den kan omstøde vores grundlovssikrede ret til at mødes og holde gudstjeneste.

Frisørerne ved også præcis, hvornår de må sætte saksen i kundernes hår igen. Folkekirken og andre trossamfund må derimod stå på sidelinjen med hatten i hånden og spørge: Hvor er vores genåbningsplan? Som nogle af de få holdes vi hen i uvished om de næste lempelser samt om, hvornår vi reelt kan forvente at åbne op igen.

Jeg er fuldt ud med på, at der var utroligt mange ting på bordet, da politikerne mødtes for at diskutere genåbningsplanen, men hvorfor kirken end ikke blev nævnt, er mig dog en gåde.

Jeg glæder mig over, at flere politikere efterfølgende vil rette op på det. Og det må ske, for ikke alene har vi en grundlov, men vi har også et folk, hvor mange savner at få lov til at komme til gudstjeneste igen.

De facto-nedlukningen har varet længe nok.

Mikael Wandt Laursen er formand for Frikirkenet.