Fortvivlelse og glæde

Anden søndag i advent

Matthæusevangeliet 25, 1-13

ANDEN SØNDAG I ADVENT handler om forskellen på at være forberedt og uforberedt. Umiddelbart et tema, som passer perfekt ind i adventstiden, fordi vi netop nu forbereder os til det, der skal komme. Vi køber julegaver og drikker gløgg, vi går til juleafslutninger og følger med i årets julekalender. Vi forsøger at komme i mål med alt det, vi skal, for at det skal blive en glædelig jul. Og alligevel kan det ske, når vi kommer frem til den store dag, at vi føler os helt uforberedte.

Lignelsen til anden søndag i advent handler også om nogen, der har forberedt sig, og nogen, der ikke har. Vi præsenteres for 10 brudepiger, hvoraf den ene halvdel kaldes for kloge og velforberedte og den anden halvdel for tåbelige og uforberedte.

De kloge kommer med til bryllupsfesten, mens de tåbelige må blive i mørket udenfor. Brudepigernes opgave var at vente på brudgommen og gå ham i møde med lys i deres lamper, men fem af dem havde ikke taget ekstra olie med, så deres lamper brændte ud.

Situationen er fortvivlende. Det kan ikke have været nogen rar fest, når halvdelen af brudepigerne bliver henvist til at stå i mørket udenfor. Og når en evangelietekst skaber den følelse, må vi se efter en anden pointe, der i stedet kan skabe glæde i vores sind.

Hvis vi er lignelsens brudepiger, da må det glædelige budskab være, at vi er inviteret med til himmerigets store fest. Den viden skulle gerne skabe lys og glæde i os. Flammerne i brudepigernes olielamper kan derfor symbolisere glæden ved at være indbudt af Gud og elsket af ham.

Vi bærer hver især en flamme, og vi skal værne om den, se på den og lade den kaste sit lys over vores liv. Indimellem har vi måske også brug for at blive fyldt op og få mere olie i vores lamper. Vi har brug for at høre ordene igen og blive mindet om Guds kærlighed.

Derfor er juletiden også en velsignet tid, fordi den peger på glæden og gentager, at Gud gjorde sig til menneske for vores skyld.

Så når vi forbereder os til jul, lad os da gøre det i lyset af den flamme, der tændes af Guds kærlighed, og lad os møde højtiden med forventning og glæde, for da vil også sindet blive forberedt til det store, der skal ske.

Søndagsordet skrives på skift af sognepræst i Varde Morten Thaysen, sognepræst i Jægersborg Lea Skovsgaard, lektor, cand.theol. Leif Andersen og pastor emer. Lisbeth Smedegaard Andersen.