Generalsekretær: Når gudstjenester aflyses, må DR træde til

Generalsekretær: Når gudstjenester aflyses, må DR træde til

Vi er i en ekstraordinær situation grundet corona: Landet er lukket ned, og kun de allermest nødvendige opgaver udføres. Gudstjenester over hele landet aflyses også i foreløbig to uger. Tusinder og atter tusinder vil ikke kunne komme i kirke, som de plejer.

Vi vil derfor på det kraftigste opfordre DR til at sikre, at flest muligt får mulighed for en kirkegang i denne ekstraordinære situation.

Helt konkret skal det ske ved, at ”Morgenandagten” mandag til lørdag morgen samsendes på P1 og P2, og at tv-gudstjenesten samsendes på DR 1 og DR 2.

DR 1 sender netop i denne tid tv-serien ”Når støvet har lagt sig” om terrorangrebene i København i 2015. En anden ekstraordinær situation, som er skildret på rigtig flot vis.

I ”Når støvet har lagt sig” møder vi Louise, der gribes af fortvivlelse, da hendes datter Marie svæver mellem liv og død.

Moderen gribes af en indskydelse til at få sin datter døbt. Det sker ikke. I stedet mødes Louise og en sygeplejerske i et Fadervor og en bøn for datteren. DR demonstrerer hermed på smukkeste vis, at når vi gribes af krisen, så har vi brug for at række ud efter noget større. Åndelighed er vigtigt.

Vi har ikke tidligere i nyere historie oplevet, at gudstjenester landet over blev aflyst her i Danmark. End ikke under den spanske syge, som martrerede verden i 1918 og kostede 50 millioner mennesker livet. Det sætter situationen i perspektiv.

I ”Når støvet har lagt sig” kobles bøn, tro og krise sammen i det autentiske drama. Nu rammes alle danskere af et drama på liv og død.

KLF, Kirke & Medier har i to årtier advokeret for, at tv-gudstjenesten ikke er et nichefænomen, men har en bred folkelig interesse – og derfor bør den ikke sendes på en nichekanal, men på en hovedkanal.

Men nu befinder vi os i en ekstraordinær situation, hvor DR for alvor må tage sin opgave som samfundsunderstøttende kulturinstitution dybt alvorligt og pleje det hele menneske.

Mikael Arendt Laursen er generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.