Generalsekretær til biskopper: Sådan kan I hjælpe forfulgte kristne

De danske biskopper går forrest i kampen for forfulgte kristne og lader engagementet fylde så meget i sig, at det flyder over – og drypper på præsterne, som fyldes, til det flyder over – og lader det dryppe videre til sognebørnene, skriver generalsekretær i Open Doors Denmark

Arkivfoto fra Sri Lanka, hvor flere kirker i påsken 2019 blev ramt af islamisk terror.
Arkivfoto fra Sri Lanka, hvor flere kirker i påsken 2019 blev ramt af islamisk terror. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix.

Der var især to ting, jeg hæftede mig ved i interviewet med Henrik Wigh-Poulsen, biskop i Aarhus Stift, i Kristeligt Dagblad den 19. november. Heraf fremgik det nemlig, at biskopperne har et stort engagement i forfulgte kristne og deres sag – og at Henrik Wigh-Poulsen selv gør meget for at sætte problemet på dagsordenen i blandt andet artikler og foredrag.

Det vil jeg gerne kvittere for. Tak for det!

Ingen ville glæde sig mere end jeg over at se de danske biskopper gå forrest i kampen for de forfulgte kristne. Jeg tror, at dette engagement er nødvendigt, og at det skal være konkret. Tillad mig derfor at give bispekollegiet fire håndgribelige tips til, hvordan sådan et engagement kan få et afløb, der mærkes helt ude hos den enkelte forfulgte kristne, og samtidig kan bakkes op i de enkelte sogne landet over.

De fire tips er på mange måder essensen af Open Doors’ erfaringer indsamlet gennem flere end 60 år i flere end 70 lande: Bed, skriv, rejs, giv.

1. Bed: Vi hører det igen og igen, når vi besøger forfulgte kristne og spørger dem: ”Hvordan kan vi bedst hjælpe jer?”

”Bed for os”, lyder indledningen på svaret så godt som altid. Det gode ved denne opfordring er, at alle kan efterkomme den – uanset alder, økonomi eller helbredstilstand. Opfordringen til at tage de forfulgte kristne med i den daglige bøn er hermed givet videre til biskopperne og kirkerne i deres stifter.

2. Skriv: Adskillige kristne rundt om i verden sidder i fængsel på grund af deres tro. Mange af dem udsættes også for tortur. Adskillige af dem er præster. ”Det virker, som om I har glemt os,” lyder det ofte, når vi er i kontakt med dem. Heldigvis kan vi meget let vise dem, at de ikke er glemt – et kortfattet brev med skriftsteder og opmuntringer til at stole på Gud giver de fængslede nyt mod og nyt håb og får dem til at mærke, at de er en del af et verdensomspændende fællesskab.

3. Rejs: ”Det, at I besøgte os, opfatter vi som et tegn på Guds kærlighed.” Hvis man først én gang har siddet sammen med en lille flok undergrundskristne og set deres glæde og taknemlighed over, at man er rejst ud for at møde dem, får man lyst til at gøre det igen og igen. De forfulgte mærker, at de ikke står alene, og betydningen af dette kan næppe overvurderes. Open Doors Danmark har flere rejser på vej i 2020 til nogle af de lande, hvor det er sværest at være kristen, og jeg inviterer hermed de danske biskopper til at deltage i en eller flere af dem.

4. Giv: Tusinder af kristne fordrives hvert år fra deres hjem og mangler ikke kun tag over hovedet, men også mad, tøj og medicin. Heldigvis er der en række forskellige ngo’er, som hjælper de flygtede med at anskaffe netop dette. Men penge givet til forfulgte kristne bruges også til juridisk hjælp, til indkøb af bibeler og kristent studiemateriale samt til byggeri af nye eller renovering af ødelagte kirker. Også her er det sandt, at mange bække små gør en stor å. Hvordan ville det ikke se ud, hvis mange i Danmark besluttede at donere 10, 5 eller blot 1 procent af deres løn til den forfulgte kirke?

Jeg ser det for mig: De danske biskopper går forrest i kampen for forfulgte kristne og lader engagementet fylde så meget i sig, at det flyder over – og drypper på præsterne, som fyldes, til det flyder over – og lader det dryppe videre til sognebørnene.

Så står vi pludselig med en folkelig bevægelse, der virkelig vil gøre en forskel for den forfulgte kristne i Nordkorea, Afghanistan, Somalia, Indien, Tyrkiet, Kina, Algeriet.

René Brocelius Ottesen er generalsekretær i Open Doors Danmark.