Prøv avisen

Moral i netkultur: Selvfølgelig skal vi voksne tale om god opførsel med børn

For hver generation flytter grænserne sig for, hvad vi synes, er god moral, etik og opførsel. Skal vi voksne – forældre, lærere og pædagoger – så bare lade det ske, eller skal vi blande os? Vi skal blande os!, skriver Kuno Sørensen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kuno Sørensen

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Nogle husker måske den gamle revyvise med omkvædet ”sådan var det ikke i halvfemserne”. Sangen blev skrevet under Anden Verdenskrig og handlede om, at verden er helt af lave, fordi ungdommen er blevet så frigjort og amoralsk. Vi har haft Facebook, iPads og smartphones i 10-15 år, og hvad har det så betydet for ungdommen? Omkvædet ”sådan var det ikke i halvfemserne” er stadig gyldigt.

”Moderne tiders sprogbrug syn’s jeg er alt for stærk, de nævner ord, som vi kun kendte fra et plankeværk,” siger den gamle revyvise. Gennem de seneste uger har der igen været fokus på trusler og krænkende sprog blandt de unge, ikke kun i den fysiske verden, men måske især på de sociale medier, fordi udtalelserne ikke forsvinder, når de bliver sagt. De bliver stående og kan fornærme, krænke og true igen og igen.

”Nu prøver selve skolen et hidtil ukendt felt. De stakkels børn skal undervises seksuelt,” fortsætter visen. Heldigvis er seksualundervisningen blevet hverdag i nutidens skole, men det har måske haltet lidt bagud med at få undervisningen til ikke kun at handle om uønsket graviditet og kønssygdomme, men også at have fokus på de stærke og ustyrlige følelser, seksualiteten kan sparke gang i.

Netop de sociale medier er blevet et øvelsesterræn for de unge på det seksuelle område, hvor årets Uge Sex-materialer forsøger at give redskaber til håndteringen af den digitale seksuelle udfoldelse.

Gennem internettet, Musical.ly, You-tube og de mange andre forskellige sociale medier har vi alle fået en scene, vi kan optræde på. Børn og unge bruger det digitale øvelsesterræn til rollespil, selvpromovering, grænseafprøvning – som børn også gjorde det i 90’erne. Forskellen er bare, at nutidens scene ikke glemmer, og de nuttede børneoptrædener bliver til pinlige scener, når skuespilleren er blevet teenager og helst ikke vil mindes om barndommens grænsesøgninger.

”Vi fik diner og spiste alle otte retter, det gav figur, men nu er pi’rne strygebrætter.” Skønhedsidealet er også blevet påvirket af kampen om det perfekte look på de sociale medier, og rigtig mange unge, især piger, har problemer med at kunne lide den krop, de har.

For hver generation flytter grænserne sig for, hvad vi synes er god moral, etik og opførsel. Skal vi voksne – forældre, lærere og pædagoger – så bare lade det ske, eller skal vi blande os?

Vi skal blande os! Vi skal hele tiden gå i dialog og bevidstgøre vores børn og unge om, hvordan normerne for god moral, etik og opførsel ser ud lige nu. Hvis vi ikke taler om det, overtager børnene ubevidst en opførsel, som de tror er i orden, fordi der ikke er sat spørgsmålstegn.

Den store Operation Umbrella, hvor flere end 1000 unge blev sigtet for at dele en seksuelt krænkende videofilm af andre unge burde være stoppet, fordi den moralsk og menneskeligt er forkert.

Desværre måtte straffeloven tages i brug som en bagstopper. Hvis vi voksne er mere insisterende på at tale om god opførsel med børn og unge, så havde filmene måske ikke fået den store udbredelse.

Reglerne for god moral, etik og opførsel er de samme, hvad enten det foregår i den fysiske verden, eller det udspiller sig i den digitale verden. Det handler om menneskelige relationer, og det kan vi alle tale med om.

Kuno Sørensen er psykolog i Red Barnet.