Prøv avisen
Debat

Marie Høgh: Tidens dyrkelse af det, der adskiller os, har konsekvenser for vores fællesskaber

Foto: Emil Kastrup Andersen

Den sikkert velmenende og medmenneskelige overfokusering og dyrkelse af alt det, der adskiller os, medfører, at vi ikke længere kan mødes, om dét vi i grunden har tilfælles: at være mennesker med hinanden.

I sit debatindlæg den 5. oktober beskylder professor Svend Andersen mig for ”ukritisk” at overtage valgmenighedspræst Mortens Kvists holdninger. Utvivlsomt siger jeg indimellem ting, som Svend Andersen ikke kan døje – det er helt, som det skal være. Men jeg overtager ikke ukritisk holdninger fra nogen som helst.

Men lad mig for en god ordens skyld opridse følgende synspunkter:

Balladen omkring Folketingets åbningsgudstjeneste vidner om, at den stærkt ideologiserede identitets- og rettighedstænkning har konsekvenser for fællesskaber – både det nationale og alle andre fællesskaber. Den sikkert velmenende og medmenneskelige overfokusering og dyrkelse af alt det, der adskiller os, medfører, at vi ikke længere kan mødes, om dét vi i grunden har tilfælles: at være mennesker med hinanden. Og endda ligestillede mennesker og lige meget værd.

Ikke en ligestilling vi er sikret ved en folketingsbeslutning – men et ligeværd Gud besluttede sig for at give os. Uanset om vi tror på ham eller ej. Og derfor er det fuldstændig latterligt, udannet og taktløst at boykotte en gudstjeneste, fordi man er politisk uenig med præsten. Og det er en tendens vi vil se mere af. Desværre.

Og hvis Andersen efterlyser min egen holdning til homoseksuelles mulighed for at adoptere eller få børn: Homoseksuelle kan være lige så gode og kærlige forældre som alle mulige andre og skal derfor have muligheden for at stifte familie. Selvfølgelig. Men barnets tarv må gå forud.

Og i hensynet til barnets tarv ligger også forståelsen af at et menneske er bundet til en slægt, et ophav, en fortælling – biologisk og åndelig fortælling. Et slægtskab. Derfor bør vi ophæve enhver form for donoranonymitet.

Marie Høgh er sognepræst i Lynge-Uggeløse Sogn.