Albanske muslimer reddede jøder fra holocaust

Med henvisning til det ældgamle albanske æresbegreb ”besa”, der betyder ”at holde sit løfte” og ”udvise gæstfrihed til dem, som har brug for det”, skjulte muslimske familier og landsbyer deres jødiske medborgere i flere år, selvom det kunne have kostet dem livet, skriver Aminah Tønnsen

FORHOLDET MELLEM muslimer og jøder trækker tit overskrifter i de hjemlige medier – mest for det negative. Men virkeligheden er langt mere nuanceret end som så.

Det i medierne mest negativt omtalte begreb ”ære” har også en positiv side og kan være med til at redde menneskeliv, som det skete under Anden Verdenskrig, hvor muslimer i et af Europas fattigste lande – Albanien – beskyttede hundredvis af jøder imod nazisterne.

Med henvisning til det ældgamle albanske æresbegreb ”besa”, der betyder ”at holde sit løfte” og ”udvise gæstfrihed til dem, som har brug for det”, skjulte muslimske familier og landsbyer deres jødiske medborgere i flere år, selvom det kunne have kostet dem livet, hvis nazisterne havde fundet jøderne under razziaerne. Albanerne beskyttede ikke kun landets egne jøder, men også jøder på flugt fra andre europæiske lande. Fra sommeren 1935 udstedte albanske ambassader i Europa nye pas til dem, der havde et stort ”J” for ”Jøde” stemplet i deres oprindelige pas. For mange, herunder Albert Einstein, betød det, at de med deres nye identiteter kunne rejse videre til eksempelvis USA.

Albanske grænsevagter så igennem fingre med manglende papirer og hjalp jødiske flygtninge videre til folk, der stod parate til at skjule og beskytte dem, blandt andet ved at give dem nye navne og udstede albanske id-kort til dem.

ALBANIEN ER SÅLEDES DET ENESTE europæiske land, hvor der boede flere jøder efter Anden Verdenskrig end før, idet antallet i krigsårene steg fra 200 til godt og vel 3000.

Holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem har dokumenteret denne for mange ukendte side af historien. Siden 1987 har mindecenteret anerkendt 75 albanske muslimer for deres heltemod ved at tildele dem udmærkelsen Righteous Among the Nations. En ærestitel, som tildeles de ikke-jøder, der gjorde det rigtige, da andres liv var i fare, og som også er tildelt folk som Oskar Schindler og Raoul Wallenberg.

Yad Vashem har sammensat en udstilling om de muslimske albaneres redningsaktion, som er efterspurgt rundt-omkring i verden – især i områder, hvor der er spændinger mellem jøder og muslimer. Udstillingen besøges af mange skoleklasser og kan være med til at nedbryde fordomme og bygge bro mellem muslimer og jøder.

Herhjemme har ildsjæle de seneste år oprettet samtalegrupper, projekter og netværk med jøder og muslimer i alle aldre, og internationale medier beretter hyppigt om, hvordan jødiske og muslimske menigheder står sammen – ikke kun når hadet imod dem slår ud i lys lue, men også for at skabe venskab og fredelig sameksistens i hverdagen.

Aminah Tønnsen er forfatter.