Konservative politikere: Hvis vi smadrer statuer, fortrænger vi også vores fejl. Det er respektløst og ubegavet

Vi hverken kan eller skal løbe fra, at Danmark som nation været en del af en historisk varegørelse af en gruppe mennesker. Men vi bør lære af historien, ikke fortrænge den, skriver to konservative politikere i debatindlæg

I Bristol gik det voldsomt for sig, da demonstranter søndag den 7. juni væltede statue af slavehandleren Edward Colston, der levede i det 17. århundrede. Sådan bør det ikke gå i Danmark, skriver Naser Khader (K) og Birgitte Bergman (K).
I Bristol gik det voldsomt for sig, da demonstranter søndag den 7. juni væltede statue af slavehandleren Edward Colston, der levede i det 17. århundrede. Sådan bør det ikke gå i Danmark, skriver Naser Khader (K) og Birgitte Bergman (K). Foto: Social Media/Reuters/Ritzau Scanpix.

Verden over går demonstranter på gaden for at kæmpe for sortes rettigheder. Demonstrationerne ønsker et opgør med den historiske racisme. Men det er et problem, at nogle forsøger at udrydde historien.

I London, Antwerpen og flere steder i USA er statuer blevet vandaliseret på grund af deres relation til kolonitiden og slavehandlen. Denne vandalisme er ikke bare respektløs, den er også ubegavet. Især hvis man – som demonstranterne – ønsker at ændre noget i samfundet. For der kommer ikke forandring ved at fortrænge historien. Tværtimod.

Historieløshed er nok den største trussel mod fremgang. Det er respektløst at udslette historien, for hvis den udslettes, så fortrænger vi også fejlene, som vi for alt i verden ikke skal gentage.

Rundtom i landet har vi stadig en lang række ikoniske bygninger, statuer og vejskilte, som er centrale i dansk kulturhistorie, og som vidner om den danske fortid som slavehandlende nation. Nogle af de smukkeste, kulturrige bygninger i vores hovedstad er uløseligt forbundet med den danske trekantshandel, der foregik i mere end 200 år. Selv Amalienborg er bygget med penge fra kolonitiden. Skulle det så være ensbetydende med, at vi bør rive Amalienborg ned? Nej da – det ville være intet mindre end katastrofalt!

Hvis vi ønsker at lave om på verden, er det sidste, vi skal gøre, at udrydde historien. Vi bør i stedet uddanne os om den, erkende den velstand, som vi opnåede i det 18. århundrede gennem salg af sukker, der blev dyrket af slavegjorte afrikanere.

Danmark har som nation været en del af en historisk varegørelse af en gruppe mennesker. Vi var den syvendestørste slavehandlende nation.

Det har uden tvivl bidraget til en historisk raceliggørelse af lande rundtom i verden og dertilhørende undertrykkelsen af sorte i USA. Det hverken kan eller skal vi løbe fra.

Men at udrydde symbolerne og udslette vores historie vil være en tragedie. Vandalisme skal aldrig være en løsning – den skal i stedet erstattes med oplysning. Vi skal lære af historien, ikke fortrænge den.

Naser Khader er udenrigs- og værdiordfører for Det Konservative Folkeparti, og Birgitte Bergman er kulturordfører for Det Konservative Folkeparti.