Danskere ser fremad: Hvordan vil krisen påvirke dit liv fremover?

Et år med corona har vendt op og ned på hverdagen. I serien ”Mit forandrede liv” har forskellige danskere beskrevet, hvordan coronakrisen har påvirket dem, og hvilke vaner de vil bevare efter coronakrisen. Vi bringer her et uddrag af svarene

Forskellige danskere har i avisen beskrevet, hvordan coronakrisen har påvirket dem.
Forskellige danskere har i avisen beskrevet, hvordan coronakrisen har påvirket dem.

Per Stig Møller, dr.phil., forfatter og tidligere miljø-, udenrigs- og kultur- og kirkeminister for Det Konservative Folkeparti

Jeg håber ærlig talt, at det bliver påvirket på den måde, at det kommer tilbage på sporet, for jeg var ikke utilfreds med det liv, jeg havde. Jeg tror, at hverdagen vender tilbage, når vi er på den anden side af krisen, så mit liv bliver som før coronakrisen. Og det, tror jeg, kommer til at gælde for de fleste af os.

Charlotte Rørth, journalist og forfatter

Mit livs værdier er ikke blevet ændret af krisen, men forstærket. Vi har i vores familie taget livtag med livets mening, da vores yngste, Frederik, døde for fem år siden. Krisen ser ud til at have givet mange mod på at tage samtalerne om, hvilket liv vi vil have – hjemme og ude. Vi har set den nære sammenhæng mellem alles liv kloden over. Det må give et fællesskab, vi kan bygge på.

Sigurd Barrett, pianist og forfatter

I 2016 kørte jeg galt på en jysk landevej. Jeg mistede herredømmet over bilen (...) og bilen blev kastet 360 grader rundt i grøften. Jeg burde have været død, sagde lægerne, men Gud holdt måske hånden over mig. Siden da har jeg tænkt hver dag, hver time, hvert sekund som en gave. På samme måde tror jeg, at når vi kommer ud på den anden side, så vil vi glædes ved fællesskabet på en måde, som vi aldrig har gjort før.

Iben Krogsdal, forfatter og salmedigter

Fremover vil jeg måske i højere grad vende blikket mod himlen og evigheden, når jeg skriver. Jeg tror, at evighedsperspektivet for mange er vendt uventet tilbage under denne krise. Og det er godt, for det perspektiv har efter min mening for længe været næsten glemt. Og vi har brug for det.

Peter Øvig Knudsen, journalist og forfatter

Jeg tror, vi opdager, at der er ret smukt i Danmark, og vi kunne måske også mødes i et sommerhus i Rørvig eller ved Vesterhavet. Det kunne afløse den der automatik med, at vi tror, at det altid er bedre at rejse ud. Og det kunne få en effekt for hele kloden. Jeg synes ikke om hævede pegefingre, men det kunne være noget, vi fandt ud af hver især.

Lise-Lotte Rebel, tidligere biskop over Helsingør Stift

Jeg vil håbe, at vi alle bliver blot en smule bedre til at huske taknemmeligheden i dagligdagen; at vi aldrig glemmer dette og luller os ind i surhed og selvtilstrækkelighed. Det er livet for stort til.

Thue Kjærhus, forstander på Rønshoved Højskole i Sønderjylland

Jeg tror, at hele menneskeheden har troet, at vi kunne gardere os med vaccine. Min generation blev vaccineret mod tuberkulose og polio, og vi troede, at vi kunne gardere os mod døden. Vi tænkte i forsikringstermer. Men nu har vi opdaget, at mennesket er meget skrøbeligt. Det vil påvirke os fremover. Al snak om det globale som et religiøst mantra, vi har hørt de seneste tre-fire årtier, er væk. Nu tænker vi mere på det nære.

Ove Kaj Pedersen, politolog og professor emeritus ved CBS

Den vil skabe nogle brud inden i mit eget hoved. En forståelse af, at der er alternative tilgange til det, som jeg har beskæftiget mig med i mange år. Og lede mig til en anden type litteratur, især faglitteratur. Den vil sætte spørgsmålstegn ved alle de ting, vi har taget for givet, også værdier og teologiske spørgsmål. Grundlæggende set er vores samfund kristent, og når vi bliver presset, reagerer vi kristent og humanistisk ved at sige, at den enkelte skal beskyttes.

Sten Kaalø, digter og frimenighedspræst i Bovlund i Sønderjylland

Jeg håber, at jeg i endnu højere grad end nu vil glæde mig over min familiære situation: mine børn, min kone, familien, vores venner. Og jeg vil sikkert komme til at glæde mig over den mere normale situation i det hele taget – over, at vi alle kan ses og være tæt sammen igen, og over at kunne være med til gudstjenester og kirkelige handlinger på den måde, som vi i Danmark har gjort det i mange hundrede år.

Ritt Bjerregaard, tidligere socialdemokratisk minister, EU-kommissær og overborgmester

Det bliver en anden tid, og jeg og andre må tage nogle andre valg. Men jeg kan heller ikke forestille mig, hvordan det bliver. Så derfor gør jeg mig umage for at tage det, som jeg kan, nyde at være i sommerhus med min mand og så håbe, at jeg har samlet kræfter nok til det, der kommer. Der er jeg bekymret for de mere udsatte grupper, deriblandt de, der er blevet arbejdsløse og de unge, der har valgt faglig uddannelse og mistet lærepladser. Så jeg er også bekymret for fremtiden.