Vi spejdere har skabt et samlingspunkt i ”sovebyen”, der skaber liv

Med fællesskabet blandt spejdere er der ikke en ting, man skal være god til, men gerne mange. Vi udfordrer unge og voksne mennesker til at stole på sig selv og de ting, de gør. Det bliver også styrket i deres fælles oplevelser. Oplevelser, som vi nu også laver for hele Regstrup, skriver Jimmy Singerholm om sin by

Spejderne i Regstrup har med en del lokale frivillige uden for spejdernes medlemsliste skabt et grønt samlingspunkt i midten af Regstrup, der er åbent og brugbart for borgerne i området. ”Grønne hjerte” er hjemsted for fælles begivenheder. Billedet er fra et andet spejderarrangement.
Spejderne i Regstrup har med en del lokale frivillige uden for spejdernes medlemsliste skabt et grønt samlingspunkt i midten af Regstrup, der er åbent og brugbart for borgerne i området. ”Grønne hjerte” er hjemsted for fælles begivenheder. Billedet er fra et andet spejderarrangement. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

RIGTIG MANGE af de små landsbysamfund i Danmark har udfordringer med at skabe liv, sammenhold og opdatere gamle bygninger med nyt liv. En af byerne er Regstrup. Regstrup er en lille by i Holbæk Kommune med cirka 2000 indbyggere. I en del år, hvor centralisering har været på dagsordenen for at spare penge og ressourcer, hvor legepladser, kommunekontor, plejehjem og andre bygninger, som trak liv til byen, bliver flyttet til større bygninger i større byer.

Jeg har som spejder og nu som gruppeleder for Holbæk- og Regstrupspejderne set byen blive tappet langsomt for det, der skabte nærheden og kendskabet til hinanden, og at vores aktiviteter foregik i en ”soveby”, der er præget af, at jobbene ligger uden for den lille by. Der er mange tilflyttere, og mulighederne for at møde naboer var meget få.

Derfor har spejderne med en del lokale frivillige uden for spejdernes medlemsliste skabt et grønt samlingspunkt i midten af Regstrup, der er åbent og brugbart for borgerne i området. ”Grønne hjerte” er hjemsted for fælles begivenheder. Fastelavn, sommerbio, fællesspisninger for at bekæmpe ensomhed, julepynt i december for at skabe julestemning, familiespejder (for tre-seksårige sammen med deres forældre), affaldsindsamling i byen, sankthansaften, reb-baner for både børn og voksne, mulighed for at klatre, grille sammen på hverdags- og weekendaftener og overnatte i blandt andet shelters.

Spejdernes hytte, der har ligget i Regstrup siden 1973, har for eksempel fået sig et ansigtsløft med graffitikunst på gavlen ved parkeringspladsen, en tilbygning ved den anden gavl beklædt med vægspån for at være mere indbydende, der bliver tænkt i at lave handi-capparkering. Og så er der kommet en ny forening ind i bygningen, Vestsjællands adhd-café. Dette gør også, at hytten bliver brugt mere, og at denne forening ikke skulle rykke til en anden by.

Vi har taget udgangspunkt i spejderverdenen og dens værdier og har gjort dem synlige for alle.

Med fællesskabet blandt spejdere er der ikke en ting, man skal være god til, men gerne mange. Vi udfordrer unge og voksne mennesker til at stole på sig selv og de ting, de gør. Det bliver også styrket i deres fælles oplevelser. Oplevelser, som vi nu også laver for hele Regstrup. Det opbygger relationer mellem mennesker og en kultur, ligesom der på spejderens uniform er mærker med hver deres relation eller minde mellem en eller flere personer.

Det handler om at have fælles mål. Hvad vil vi gerne have i vores lokalområde, som gør os glade og giver ejerskab? Hvordan gør vi verden en smule bedre, end vi fandt den? Vi har bygget et fælles rum, som er omdrejningspunkt, hvor fællesskabet kan gro og inspirerere, vi har slået os sammen med flere partnere for at finde løsningen.

Starten er svær, men man må ikke give op. Man skal ikke forvente, at folk kommer af sig selv. Det er derfor vigtigt med et netværk allerede fra starten. Et sted, man kan reklamere for de ting, der sker, mennesker, man kan skrive direkte til for at få dem med. Det er lige meget, om det er for at arbejde frivilligt, eller om det er et arrangement. De skal være med til at udbringe budskabet. Man skal ikke stå tilbage for at fortælle, hvad ens fællesskab kan. Man skal stole fuldt og fast på, at det er det rigtige, man har startet, og vise det med sine handlinger og ord. For hvis man ikke selv tror på det, hvordan skal andre så

Jimmy Singerholm er projektleder i ”Grønne hjerte”, gruppeleder i Holbæk- og Regstrupspejderne, formand i skaterhockeyklubben Holbæk Underdogs og næstformand i Lokalforum Regstrup.

Holbæk- og Regstrupspejderne fra Danske Baptisters Spejderkorps vandt i forrige uge prisen Årets Ungdomsforening 2018 på Dansk Ungdoms Fællesråds delegeretmøde for projektet ”Grønne hjerte”.