Prøv avisen
Debatindlæg

Kære klimaskeptiker – hvorfor vil du ikke åbne øjnene?

"Det er de færreste klimaeksperter, som ikke tror på, at der er naturlige udsvingninger i klimaet – men de fleste er også enige i, at den hastighed, klimaforandringerne indtræffer med nu, er alarmerende, og at de naturlige årsager ikke alene kan forklare dette," skriver Rosanna Børsting Sørensen, der er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Rosanna Børsting Sørensen

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi har en gæld, som skal tilbagebetales. Jeg tror på, at der er grønne forandringer på vej, og det kan ikke gå for stærkt, skriver Rosanna Børsting Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse

Kære Jens Morten Hansen. Det er foruroligende, at der stadig sås tvivl om menneskets indflydelse på klimaet. Du siger i dit debatindlæg, at det er majoriteten af klimaforskere, som mener, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte. Du kalder CO2-effekt på klimaet for en tro, men der burde efterhånden være nok peerreview -tidsskrifter, som ser anderledes på det til, at det kan kaldes for fakta. Du mener, at IPCC’s målsætning for at nedbringe CO2-niveauet er foruroligende, da et lavt CO2-niveau i 1400-1700-tallet, ifølge dig, forårsagede misvækst, sult, epidemier og massedød – et postulat, jeg gerne vil have nogle data på.

Det er de færreste klimaeksperter, som ikke tror på, at der er naturlige udsvingninger i klimaet – men de fleste er også enige i, at den hastighed, klimaforandringerne indtræffer med nu, er alarmerende, og at de naturlige årsager ikke alene kan forklare dette.

Klimadebatten omhandler Jordens velbefindende og menneskets trivsel i dette. Bevisbyrden bør her være ligesom i en retssal, hvor den sigtede bliver dømt uskyldig indtil andet er bevist, da det er værre at dømme en uskyldig end at lade en skyldig gå fri. Jens, jeg vil gerne se dine beviser for, at vi ikke behøver en drastisk grøn omstilling, som IPCC foreslår.

For det vil være værre ikke at forebygge mulige klimakatastrofer, hvis klima-mareridtet skulle indtræffe, end at lave en grøn omstilling uden nogen reel klimatrussel. Så hvis dine alternative årsagsforklaringer ikke holder mere vand end andre klimaskeptikeres, så vil jeg foreslå, at vi forebygger mulige klimakatastrofer, inden det er for sent. Hvorfor ikke være på den sikre side?

Det virker, som om du ikke vil indse, at mennesket har et ansvar for Jorden, som vi har forsømt. Vi har ressourcerne og teknologien til at gøre noget ved krisen, og hvis der bare er en lille risiko for, at vi har svækket Jordens klima, så bør vi handle og påtage os det ansvar, der følger med at være øverst i fødekæden.

Men Jens, med de fine stillinger, du har besat gennem tiden, må du være en klog mand, så det undrer mig, at du kan være så blind over for videnskabelige observationer, når du selv arbejder inden for feltet. Jeg forstår det faktisk slet ikke. Er det, fordi du er bange for at indse realiteten? Er du for bekymret for dine børns og børnebørns fremtid til, at du vil åbne øjnene?

Du siger, at det er på grund af dårlig journalistik, økonomiske midler og propaganda, at konsensus i dag er, at klimakrisen hovedsageligt er menneskeskabt. Jeg vil nu mene, at det er af de samme grunde, at det ikke er blevet konsensus før. Det er det seje træk, vi har foran os, så det vil være nemmest bare at ignorere klimaforandringerne og ”lade naturen gå sin gang’’. Så siden det kræver så stor en omstilling, hvorfor er de fleste så enige i, at vi skal leve grønnere?

Tænk på, hvor meget vi kunne udrette, hvis vi kunne bruge alle kræfter på at løse krisen i stedet for at bruge ressourcer på at overbevise de sidste klimaskeptikerne, som mener, at menneskets indflydelse er marginal.

Du er med til at sprede vrangforestillinger og mobilisere en holdning, der bremser den grønne omstilling, og som kan have indflydelse på, hvorvidt de næste generationer skal have lov til at opleve samme verden som du og jeg.

Men ved du hvad? Jeg tror på, at befolkningen kan gennemskue dit retoriske talent, når du forsøger at modarbejde en grøn bæredygtig udvikling, som er strengt nødvendigt for menneskets overlevelse. Vi har en gæld, som skal tilbagebetales. Jeg tror på, at der er grønne forandringer på vej, og det kan ikke gå for stærkt.

Rosanna Børsting Sørensen er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse.