Kampagne mod zionisme: Biskoppen tager fejl

Mener biskoppen virkelig, at mit medlemskab af Dansk Zionistforbund er synd?, spørger teolog og generalsekretær Ole Andersen i debatindlæg

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Leif Tuxen.

Jeg er zionist. Siden min teenagetid har jeg støttet zionismen. I årevis har jeg været medlem af Dansk Zionistforbund – og er stolt af det.

Men nu har biskop Marianne Christensen underskrevet en erklæring, der kalder zionismen for ukristelig.

”Vi fastholder, at kristen støtte til zionismen er i modstrid med den kristne tro og et groft misbrug af Bibelen.” Sådan hedder det i den erklæring fra organisationen Kairos Palestine, som Marianne Christensen har underskrevet. Erklæringen fastslår, at zionismen benægter palæstinensernes menneskerettigheder, og at undertrykkelse af palæstinensere er synd.

Betyder det, at jeg er i modstrid med den kristne tro? Mener biskoppen virkelig, at mit medlemskab af Dansk Zionistforbund er synd?

Over for Kristeligt Dagblad trækker Marianne Christiansen lidt i land. Zionisme kan være mange ting, og hun går ud fra, at zionisme her kun betegner annektering af land. Men dermed gør hun ord til pjat. Er biskoppens underskrift ikke for værdifuld til at sætte på et papir, hvis indhold hun bagefter er nødt til at omtolke?

Zionisme er en politisk overbevisning om, at det jødiske folk har ret til en stat i denne verden. Zionisme er støtte til staten Israels ret til at eksistere. Derfor er jeg zionist.

I disse år forsøger en bred kampagne i den vestlige verden at gøre zionismen illegitim. Zionist bliver gjort til et skældsord. Zionismen beskrives som ond – ja, så ond, at det er i orden at gå til angreb på zionister. I 2014 var der en demonstration mod Israel på Rådhuspladsen i København. Der blev brændt et israelsk flag af, og nogle demonstranter bar skilte med teksten ”Alle zionister er et legitimt mål over hele verden”.

Denne kampagne mod zionismen er ikke bare, som Marianne Christiansen tror, en kampagne mod undertrykkelse af palæstinensere eller annektering af Vestbredden. Når de islamistiske ayatollaher i Iran, tilhængere af boykot af Israel og mange antiisraelske aktivister, udtrykkeligt vælger at tale mod zionismen, skyldes det netop, at det er selve staten Israels eksistens, de angriber.

Palæstinenserne skal behandles ordentligt. Sandelig så. Men angrebet på zionismen handler om Israels eksistensberettigelse. Folkene bag den kampagne mod zionismen, der hærger Vesten i disse år, ønsker i virkeligheden en verden uden noget Israel.

Ordlyden af Kairos Palestine-erklæringen gør den til en del af denne antizionistiske kampagne. Og selvom Marianne Christiansen næppe har ønsket det, bidrager hendes underskrift til kampagnens dæmonisering af zionister.

Nej, Marianne Christiansen, mit medlemskab af Dansk Zionistforbund er ikke i modstrid med den kristne tro. Zionisme er en fuldt ud legitim og moralsk forsvarlig politisk opfattelse. Den kan du ikke tillade dig at kætterdømme med en halvment underskrift.

Ole Andersen er teolog og generalsekretær i bevægelsen Ordet og Israel.