Den virkelige krænkelse er at tro, minoriteter er for sårbare til at tåle udklædning

Jacob Mchangama har redegjort for de fatale konsekvenser, når et universitet, der skal uddanne kritiske og robuste unge mennesker, pakker de studerende ind i vat. Det er så bizart, at ens forstand er på grænsen til at blive krænket her. Universiteter skal udfordre og hærde de studerende, ikke infantilisere dem og censurere udvalgt materiale, skriver cand. mag. i moderne kultur

Den virkelige krænkelse består i, at man opfatter minoriteter som så sårbare, at de ikke tåler udklædning, mener Thomas Johannes Erichsen.
Den virkelige krænkelse består i, at man opfatter minoriteter som så sårbare, at de ikke tåler udklædning, mener Thomas Johannes Erichsen. Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Aarhus Universitet sletter foto på sociale medier af en studerende klædt ud som Barack Obama. Københavns Universitet forbyder mexicaner- og indianerudklædning til tema- fester og fjerner en post til en introfestleg, hvor personen på posten skulle klædes ud som congoleser. Således er en Obama-udklædning upassende, fordi ansigtet males sort, mennesker med mexicanske rødder er åbenbart så ødelagte, at det vil være en hån at tage sombrero-hat på, og en congolesisk stammefigur krænker moderne mennesker med afrikansk ophav.

Er det virkelig tanken? Nej, den virkelige krænkelse består i, at man opfatter minoriteter som så sårbare, at de ikke tåler den slags udklædning.

Københavns Universitet har også frabedt sig jødeudklædning. Med jødisk blod i familien vil undertegnede frygtelig gerne være fri for krænkelseskulturens hensyn. Hold op med at gøre mennesker og minoriteter til stakler og jer selv til en overprivilegeret hvid race, der efterhånden ikke må sige noget om noget.

Jacob Mchangama har redegjort for de fatale konsekvenser, når et universitet, der skal uddanne kritiske og robuste unge mennesker, pakker de studerende ind i vat. Det er så bizart, at ens forstand er på grænsen til at blive krænket her. Universiteter skal udfordre og hærde de studerende, ikke infantilisere dem og censurere udvalgt materiale.

”Det minder om den historiske magtdynamik, hvor de med magten har dehumaniseret farvede og sorte for at opretholde en hvid magtstruktur. Udklædningsfester reproducerer de stereotyper, også selvom det ikke er intentionen,” siger aktivist og forfatter Lesley-Ann Brown i Berlingske.

Men nej, Lesley, det er dig, som reproducerer stereotyperne ved at gøre opmærksom på dem. Tilsvarende var det i sin tid også de krænkede, der foretog abe-konnotationerne i forbindelse med en sort H&M-dreng, som var iført trøje med trykket ”coolest monkey in the jungle”, i øvrigt indtil drengens mor fik nok af ”sympatien”.

Ikke dermed være sagt, at der ikke er noget at være krænket over. Naturligvis er der det. Der er både sexchikane og reel racisme, og der er også udklædninger på kanten. De færreste vil se det sjove i et Gestapo-kostume, eller at nogen klæder sig ud som Josef Fritzl, men netop derfor bør blikket vendes fra pseudo-krænkelserne til de virkelige overgreb og respektløsheder. Fokus, I krænkede, fokus.

”Du er privilegieblind”, ”du ved ikke for alvor, hvordan det er at tilhøre en minoritet”, siger man. Måske ikke, men jeg ved, at den faktiske krænkelse består i at vise et hensyn så ekstraordinært, at det nærmer sig offergørelse.

Jeg ved og forstår enhver sort, mexicaner, jøde, araber, eller hvem det måtte være, der er godt træt af igen og igen at skulle se sit ophav udstillet som så martret, at såkaldt almindelige mennesker lige må vise lidt hensyn og respekt.

Thomas Johannes Erichsen er cand.mag. i moderne kultur.