Peter Skaarup (DF): Kulturlivet kan give danskerne livskvaliteten tilbage efter coronaepidemien

Om få måneder kan dansk kultur være nedlukket, og det risikerer at tage år at genetablere på den anden side af krisen, skriver gruppeformand Peter Skaarup (DF)

Når coronakrisen er overstået, bliver der brug for et kulturliv, der kan være med til at give danskerne livskvaliteten og modet tilbage, skriver gruppeformand Peter Skaarup (DF) i et debatindlæg.
Når coronakrisen er overstået, bliver der brug for et kulturliv, der kan være med til at give danskerne livskvaliteten og modet tilbage, skriver gruppeformand Peter Skaarup (DF) i et debatindlæg. . Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Den økonomiske hjælpepakke handler ikke kun om virksomheder og lønmodtagere i gængs forstand. Nej, det er også et spørgsmål om at ruste os til tiden efter. Det handler tillige om vores kulturelle værdier.

Alle de mange tilbud i dansk kultur giver os en sammenhængskraft, men en lang række danske kunst- og kulturinstitutioner trues nu på overlevelsen, fordi egenindtægterne fra publikum med et er forsvundet. Adgang til kultur betyder meget for et Danmark i balance, og for at hele landet er attraktivt at bosætte sig i.

Når coronakrisen er overstået, bliver der brug for et kulturliv, der kan være med til at give danskerne livskvaliteten og modet tilbage. Om få måneder kan dansk kultur være nedlukket, og det risikerer at tage år at genetablere på den anden side af krisen.

Dansk Folkeparti har derfor i forhandlingerne om en økonomisk hjælpepakke ønsket en model, hvor de egenindtægter, kultur- og kunstinstitutionerne samt biograferne i bred forstand har budgetteret med i denne tid, bliver dækket mest muligt af det offentlige. Dette vil give kulturtilbuddene mulighed for at planlægge sig ud af krisen, indtil den er overstået.

Der er særligt fire grupper kultur- og kunstinstitutioner, som er ramt, og som det er DF’s intention, at hjælpepakken også kommer til gavn.

For det første de danske kultur- og musikhuse, som oplever et markant omsætningsfald som følge af aflyste koncerter og firmaarrangementer, såsom konferencer.

I deres planlægning indgår de aftaler med eksterne ensembler, som de nu må aflyse.

Til eksempel Musikteatret Holstebros opsætning af forestillingen ”Mamma Mia!”. Da ensemblet skal betales og billetter refunderes, kommer der potentielt et hul i kassen på 17,5 millioner kroner. Samme situationer ses rundt i landet, og med koncertarrangører, der får aflyst aftalte arrangementer med dirigenter og kunstnere.

For det andet er i særdeleshed en række mellemstore teatre uden for København og en række af Hovedstadens teatre ramt, blandt andet fordi de på grund af tilskudsregler ikke har mulighed for at opbygge stor egenkapital.

Forsalget til sæsonen er netop gået i gang, men intet bliver solgt. Folk aflyser deres reservationer, og dette truer teatrenes eksistens. Dette omfatter også landsdelsscenerne og Det Kongelige Teater, hvis krisen trækker ud.

For det tredje er museerne afhængige af entréindtægter og er i høj grad ramt af, at publikum nu udebliver. Store museer som Moesgaard, Aros og Trapholt oplever allerede dette. Endelig er danske biografer ramt af faldende billetsalg og bortfald af arrangementer. Disse er væsentlige lokale samlingspunkter, der skal tilgodeses.

Peter Skaarup er gruppeformand og medlem af Folketingets Kulturudvalg for Dansk Folkeparti.