Museumsdirektør: Lad os lære af fejl fra første bølge. Luk ikke kulturinstitutioner igen

Kulturen blev prioriteret som noget af det laveste under første bølge af covid-19. Men tal så også lige kulturen op i stedet for ned nu. For kulturen er det brede fundament, vi sammen kan stå på, også selvom der er lidt ekstra afstand mellem os for tiden.

Søren Brostrøm bør som andre centrale personer lære af sine fejltagelser, skriver Morten Thomsen Højsgaard. – Foto:  Philip Davali/Ritzau Scanpix.
Søren Brostrøm bør som andre centrale personer lære af sine fejltagelser, skriver Morten Thomsen Højsgaard. – Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Alle kan begå fejl. Og krisen med covid-19 har i den grad vist, at det er tilfældet.

Da krisen begyndte, blev vi for eksempel alle belært af sundhedsmyndighederne i Danmark om, at mundbind ingen forskel gjorde. Bare lad være, sagde de sundhedsfaglige overdommere.

Nu hamres det ud med klare, hvide skrifttyper på en baggrund af autoritativ blå fra selvsamme eksperter: Brug mundbind.

Nogle er blevet klogere. Budskabet er blevet et andet. Og det er i grunden ganske godt.

Hellere tage ved lære af fejl. Hellere samle visdom fra livets erfaringer. End at gentage, stædigt holde fast i eller – endnu værre – dække over fejl.

”Ethvert menneske kan tage fejl, men kun en tåbe bliver ved med det,” som Cicero formulerede det.

Danmark står nu foran en anden bølge af covid-19. Befolkningen har for længst accepteret, at der ikke var testkapacitet nok, da pandemien ramte os hårdt og uventet i det tidligere forår. De fleste har vel også lært at leve med, at der ikke stod 1000 respiratorer klar fra dag ét, efter at vi havde fået patient nul i slutningen af februar.

Mange kan stadig huske, at Sundhedsstyrelsen så sent som i januar over for offentligheden vurderede, at ”sandsynligheden for at sygdommen kommer til Danmark er lav”. At tage fejl er menneskeligt, så det går også nok endda.

Men Ciceros eftersætning er vigtig. For vel er det forventeligt at tage fejl, men man skal lære af det og ikke gentage miseren.

Det gælder hele landet, politikere såvel som andre med ansvar. Danmark kan få så meget ud af at tage ved lære af fejlene nu. Hellere indrømme end være bange for omdømme.

Så hvis svenskerne alligevel har gjort noget smart, så lad os se på det igen.

Og hvis der nu rent faktisk var for store negative menneskelige konsekvenser ved at lukke hele landet inklusive skolerne ned, ja, så lad os da lade være med at gøre det igen.

Eller når vi nu har set danskerne absolut frivilligt fylde livet i rekordstore mængder med indhold fra kulturattraktioner, jamen, så lad det da nu her i anden omgang være absolut passende at tale om netop kultur i stedet for at vente med det, til alle de andre ministerier har fået deres.

At tro at livet alene handler om overlevelse, er for ensidigt. Som mennesker har vi selv under en pandemi brug for oplevelse, indlevelse, indhold i tilværelsen.

Når vi som samfund overhovedet er parate til at vise tillid, at følge argumenter og at vise overbærenhed, ja, så er det, fordi vi er bærere af kultur, fordi vi hænger mentalt og historisk sammen, fordi vi ikke bare har åndedræt, men også i generationer har beskæftiget os med åndfuldhed.

”Man binder os på mund og hånd,” skrev Poul Henningsen under Besættelsen og fortsatte: ”men man kan ikke binde ånd.” Det var den kultur og det tankesæt, som bar os gennem tider med begrænsninger og restriktioner dengang. Og sådan er det også nu, når vi skal stå sammen ved at holde afstand igen. Vi kommer til at bruge oceaner af værdier på livets opretholdelse, men hvad investerer vi i det, som giver livet værdi? Hvad bruger vi på nutidens alsang i alle afkroge af landet, oplysende medier af højeste kvalitet, litteraturens underværker til yngre såvel som ældre, kunst, som gør livet større, eller sikring af, at foreningernes frivillige Danmark ikke bryder sammen nu? Alt, alt for lidt.

Kulturen blev prioriteret som noget af det laveste under første bølge af covid-19. Det var en fejl, som direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og statsminister Mette Frederiksen (S) og alle andre, der har lært glæden ved at læse, ikke må begå igen.

Vi tager da gerne mundbind på efter behov, selvom der rent faktisk blev sagt noget andet for et halvt år siden. Men tal så også lige kulturen op i stedet for ned nu. For kulturen er det brede fundament, vi sammen kan stå på, også selvom der er lidt ekstra afstand mellem os for tiden.

Morten Thomsen Højsgaard er direktør for ROMU – Museer i Roskilde, Lejre, Frederikssund.