Olav Hesseldahl: Løft snuden! Mange unge i verden kæmper en hård kamp for demokratiet

Når vi diskuterer love om, hvorvidt man skal man give håndtryk for at blive en del af Danmark, bliver jeg på én side opgivende og desillusioneret, men jeg tænker også, at det på den anden side viser, at vi er nået langt med demokratiet, skriver Olav Hesseldahl, der er medstifter af Ungdommens Folkemøde

Jeg frygter, at vi i Danmark kommer til at tage vores privilegier og rettigheder for givet, skriver Olav Hesseldahl.
Jeg frygter, at vi i Danmark kommer til at tage vores privilegier og rettigheder for givet, skriver Olav Hesseldahl. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

UNGDOMMENS Folkemøde kører for tredje gang og er allerede – sagt i al ubeskedenhed – en dundrende succes. I år forventer vi, at 35.000 unge vil deltage og møde de over 100 organisationer, der sammen skaber et, globalt set, unikt møde. Mellem unge og partier, virksomheder, ngo’er, museer og alle mulige andre organisationer, der på forskellig vis agerer i samfundet. Alle disse forskellige kræfter er dem, der spænder det danske samfund ud som et fintmasket net fyldt med interesser, idéer, håb, drømme og utopier. Et net, der gør det danske samfund stærkt og solidt. Man kan kalde det en mental infrastruktur i den danske folkesjæl, der er veludviklet og gør vores samfund til et af de mest tillidsfyldte, innovative og trygge samfund.

JEG HAR BESKÆFTIGET MIG med unge, demokrati og Ungdommens Folkemøde i fire år. Min demokratiguru har gennem årene været Hal Koch, og hans bog fra efterkrigstiden ”Hvad er demokrati?” har været min bibel. Alle vi, der arrangerer Ungdommens Folkemøde, modtog sågar Hal Koch-prisen i 2017. Jeg har derfor været stærk i min tro på, at demokratiet er, som Hal Koch argumenterer for, samtalen og al den kunst, der ligger i at dyrke uenigheden.

Men så sker det! Torsdag morgen ankom en særlig gæst til Danmark. Det var aktivisten Nathan Law fra Hongkong, der kæmper den samme kamp som jeg – demokratiseringen af ungdommen og af samfundet. Men. Det, Nathan kæmper for, er helt basale rettigheder som ytrings- og forsamlingsfrihed. Hans kamp, udfordringer og dedikation får mig til at føle mig som en lille, usikker mus. For jeg sidder her i Danmark, hvor alle unge har mulighed for at ytre og udfolde deres holdninger og forskelligheder. Mulighed for at deltage i Ungdommens Folkemøde uden konsekvenser. Nathan Law har været i håndjern. Torsdag aften mistede han sin pung og blev voldsomt nervøs. For han frygtede, han også havde mistet sit pas og skulle hente et nyt på den kinesiske ambassade, der ikke just er ham venligt stemt.

Mødet med Nathan Law har fået mig til at indse, at Hal Kochs tankegang om samtaledemokrati først kan blive en realitet, når de basale frihedsrettigheder er tilstedeværende. Jeg frygter, at vi i Danmark kommer til at tage vores privilegier og rettigheder for givet.

NÅR VI DISKUTERER love om, hvorvidt man skal man give håndtryk for at blive en del af Danmark, bliver jeg på én side opgivende og desillusioneret, men jeg tænker også, at det på den anden side viser, at vi er nået langt med demokratiet. For det er små bagateller sammenlignet med, hvad der skal kæmpes for og ændres love om i andre dele af verden.

Det er derfor vigtigt, at vi husker at værdsætte vores privilegier. Men vi skal ikke glemme at løfte snuden og se ud mod resten af verden. Der er meget, der skal kæmpes for, som efterhånden er blevet en integreret del af Danmark. Vi skal opsøge unge som Nathan Law, tage ved lære af dem og blive klogere og mindre forblændede af vores egne privilegier. Derfor glæder jeg mig til at høre Nathan Laws tale i dag på Ungdommens Folkemøde.

Jeg håber, at du har lyst til at løfte snuden mod verden sammen med mig.

Olav Hesseldahl er engagementsdirektør i Ungdomsbureauet og medstifter af Ungdommens Folkemøde.