Prøv avisen
Debat

Mission Afrika: For meget snak og for lidt rugbrødsarbejde for forfulgte kristne

Vi er nødt til dagligt at være sammen for at ”gnubbe skuldre” med vore forfulgte og pressede kristne venner – lære hinandens behov og udfordringer at kende, skriver Henrik Engelbrekt Refshauge, der er generalsekretær i Mission Afrika.

Henrik Engelbrekt Refshauge

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

For 15 år siden var det ikke så sexet at tale om forfulgte kristne, men nu trækker det taletid og interesse. Men det er slet ikke nok at tale, skriver generalsekretær i Mission Afrika

Det er blevet attraktivt og moderne at tale om de forfulgte kristne og at lovprise eller skose biskopper, der ikke direkte går ind i tænketanke eller laver strategier for kristenforfølgelser. Det er så nemt at snakke om. Men der er et stykke rugbrødsarbejde, vi missionsorganisationer er i gang med, for ikke bare at støtte, men også at lære af de mange pressede kristne. En del af dette arbejde er også at række det kristne evangeliums forsoning til de mennesker, der forfølger kirken.

Men hvad siger de pressede kristne selv? Vore gode venner og nære partnere i SAT-7 og kirkerne i Nigeria, Cameroun, Mali, Centralafrika med flere ønsker ikke primært, at fokus skal være på vold, blodsudgydelser, kidnapninger og grusomheder, fordi det skaber frygt, had, vrede og mistænksomhed. De vil hellere tale om tålmodighed og håb.

Biskop Henrik Wigh-Poulsen nævner i Kristeligt Dagblad den kristen-arabiske satellit-tv-station SAT-7 i Mellemøsten som et mønstereksempel på, hvordan man i en politisk og religiøs kompleks hverdag kan række et inkluderende håb ud til isolerede menigheder og flygtningelejre med pressede kristne, men nævner ikke den eneste danske missionsorganisation, der har fem ansatte ude hos SAT-7: Mission Afrika. I Mission Afrika mener vi ikke, det er nok at sende penge og flinke telegrammer. Vi er nødt til dagligt at være sammen for at ”gnubbe skuldre” med vore forfulgte og pressede kristne venner – lære hinandens behov og udfordringer at kende.

Sidst vi mødtes med SAT-7, mærkede vi igen, at den frie presse lider. Mission Afrika har støttet programdirektør George Makeen, og han fortalte, at SAT-7 har været nødt til at lukke det politiske nyhedsprogram ”Bridges”, der åbent advokerede for dialog og brobygning mellem kristne og muslimer. I stedet vil stationen producere blandt andet talkshows, der skal inspirere til forandring hos den enkelte og give håb til den fortvivlede unge generation.

For 15 år siden var det ikke så sexet at tale om forfulgte kristne, men nu trækker det taletid og interesse. Men det er slet ikke nok at tale. Specielt de unge kristne er fortvivlede, og flere har taget deres eget liv, fortæller Makeen. Når vi taler med de unge forfulgte kristne, øns-ker de ikke, vi skal prædike og fortælle dem, hvad de skal gøre. Vi skal først og fremmest vise medfølelse og så inspirere dem til forandring.

Ved Himmelske Dage i Kristi himmelfartsferien har Mission Afrika inviteret formanden for Det Lutherske Verdensforbund, Musa Filibus. Han er ærkebiskop i Nigeria og vil fortælle om, at der er en vej til at få de fordrevne kristne tilbage, skabe fred og opmuntre til tålmodighed frem for at besnære med kontrol. I Nigeria blev en gruppe kristne slået ihjel dagen efter angrebet i Sri Lanka. Det hørte vi ikke om, fordi der ikke var nogen europæere i nærheden. Men gentagne angreb er udført skånselsløst, typisk af Boko Haram.

Ofte ser det nytteløst ud, men så opmuntrer vore kristne partnere os. Her fortæller Musa Filibus, der har forfølgelserne helt tæt på i sin kirkelige hverdag i Nigeria: ”Der ligger en forløsende kraft i det kristne evangelium for alle mennesker. Kun evangeliets kraft skaber en virkelig forvandling.” Det er der, vi skal starte – også blandt Danmarks forfulgte kristne.

Lad os arbejde tæt sammen med og lære af de pressede kristne overalt i verden.

Henrik Engelbrekt Refshauge er generalsekretær for Mission Afrika.