Britisk forfatter: Når vi importerer hele verden, importerer vi også problemer

Europa er på vej imod sin undergang og er selv skyld i miseren på grund af ukontrollabel indvandring. Det mener den britiske forfatter Douglas Murray, som i weekenden var i Danmark for at modtage en pris for sin kamp for ytringsfriheden

Vi har lavet et stort eksperiment med indvandringen, siger forfatter Douglas Murray, som har vundet en dansk pris for at kæmpe for ytringsfrihed. Han frygter, at eksperimentet ender med en uendelig krig om race og religion. Her ses flygtninge i 2015 på Lesbos, Grækenland. –
Vi har lavet et stort eksperiment med indvandringen, siger forfatter Douglas Murray, som har vundet en dansk pris for at kæmpe for ytringsfrihed. Han frygter, at eksperimentet ender med en uendelig krig om race og religion. Her ses flygtninge i 2015 på Lesbos, Grækenland. – . Foto: Muhammed Muheisen/AP/Ritzau Scanpix.

HAN ER VENNER MED den anerkendte franske filosof Bernard-Henri Lévy, har skrevet en række anmelderroste bøger og er kendt debattør inden for ytringsfrihed, islam og immigration i Storbritannien.

Men i Danmark har det ikke fået meget opmærksomhed, at forfatteren Douglas Murray den 4. november modtog Sappho-prisen, som Trykkefrihedsselskabet tildeler personer, der – ofte med livet som indsats – kæmper for ytringsfriheden.

En lille pressekonference på Hotel Bethel i København den 5. november talte to fremmødte lægfolk. Ikke én var journalist. Et besøg i DR 2’s Deadline var det dog blevet til, og Douglas Murray har bestemt også et opsigtsvækkende budskab med sig, når han rejser rundt i Europa med sin bog ”The Strange Death of Europe. Immigration, Identity, Islam”, som drypvis bliver oversat til forskellige europæiske sprog. Nu også på dansk med titlen: ”Europas undergang – immigration, identitet og islam”

Douglas Murray. –
Douglas Murray. – Foto: Lionel Derimais/Sipa/Ritzau Scanpix

”Masseindvandringen siden slutningen af Anden Verdenskrig vil fundamentalt ændre de europæiske samfund, og spørgsmålet er, hvad vi vil gøre ved det. Flere lande føler, at de har et godt samfund, og at de vil beholde det, men samtidig er Europa ved at udvikle sig til en slags FN, hvor forskellige nationaliteter bosætter sig. Europa vil være et hjem for alle, og det er interessant, meget interessant, hvad det kommer til at betyde,” siger Douglas Murray til Kristeligt Dagblad, som møder ham i forbindelse med hans besøg i Danmark.

Han henviser til, at nylige undersøgelser har vist, at personer, som beskriver sig selv som ”hvide briter” nu er i mindretal i en række af Londons 32 distrikter. Her er vi ikke endnu i Danmark, men tal fra Danmarks Statistik sidste år viste, at hver fjerde københavner er indvandrer eller efterkommer.

Det er ikke bare tal, mener Douglas Murray.

”Det vil forandre København. København ville også blive anderledes, hvis en fjerdedel var transseksuelle, og det samme gør sig gældende, når man importerer indvandrere. Når vi importerer hele verden, importerer vi også problemer,” mener Douglas Murray.

MEN SER MAN PÅ det samlede antal indvandrere og efterkommere, udgør den gruppe kun lidt over 12 procent af hele den danske befolkning. Da indvandringen forventes at fortsætte, og fordi ikke-vestlige indvandrerkvinder ofte får flere børn end etnisk danske kvinder, har Danmarks Statistik dog vurderet, at hver femte dansker vil være indvandrer eller efterkommer i 2050. Det kan altså virke noget dystopisk at tale om et døende Europa.

”Forskellige lande har forskellige udgangspunkter. I Danmark har jeres politikere lagt sig fast på en mere stram immigrationspolitik end i Sverige og Tyskland. Men alle liberale europæiske lande står over for en massiv udfordring, når de skal tage imod indvandrere, som generelt er langt mere konservative, end hvad vi er vant til,” siger Douglas Murray og henviser til undersøgelser fra Danmark og andre europæiske lande, der har påvist, at unge muslimer i dag har et mere konservativt syn på homoseksuelles rettigheder end deres forældre, og at mange unge muslimer foretrækker islamiske retsprincipper frem for vestlige demokratier.

”En undersøgelse i Storbritannien viste, at der var flere unge britiske muslimer, som var rejst til Irak og Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat, end der var unge britiske muslimer, som havde meldt sig til den britiske hær. Det er en ret ubehagelig tanke, og den slags rejser en række helt basale spørgsmål, og det mest basale spørgsmål er, om Europa kan være hjem for alle, der vil rejse hertil. Til det vil næsten alle svare ’nej’,” siger Douglas Murray.

Omvendt viser undersøgelser også, at det går bedre med at integrere flygtninge. Flere kommer i arbejde. Det gælder også de ikke-vestlige kvinder, som ellers har for vane at halte bagefter.

Douglas Murray taler heller ikke om at deportere folk. Er man borger i et land, skal man have lov at blive der uanset etnicitet. Men han taler for kraftigt at minimere antallet af migranter og flygtninge, som kommer til Europa. Dertil ønsker han, at der stilles større krav til de personer, som er indvandret til Europa.

”Der skal være meget klare linjer mellem, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er, og så skal man holde sig til det. Det kan lyde vagt. Men det handler ikke bare om at sige, at man er tilhænger af et socialliberalt demokrati, og at man er tilhænger af abort og homoseksuelle ægteskaber. Det handler om at støtte op om danske værdier på en ikke-blufærdig måde,” siger Douglas Murray.

ELLERS FRYGTER HAN ALTSÅ, at det går helt galt. Beder man Douglas Murray forudsige, hvordan Europa ser ud om 30 eller 50 år, bliver han først stille.

”Vi ved det ikke, men vi kan godt regne med en massiv forandring af samfundet. Var der nogen i 1985, som havde regnet med, at en af de største historier 20 år efter var en blasfemikrig?”, siger Douglas Murray med henvisning til Muhammed-krisen.

”Ingen havde troet, at Danmark ville få hele verdens opmærksomhed på grund af tegninger, så vi kan ikke forudsige, hvad der sker om 30 år. Vi har lavet et stort eksperiment med indvandringen, og vi ved ikke, hvordan det vil gå.

Det er, som om vi har udviklet en slags vaccine, der aldrig har været prøvet før, og nu tester vi den så på millioner af mennesker. Det kan ende med at virke, men det kan ende i et 21. århundrede med en uendelig krig om race og religion,” siger Douglas Murray.