Tesfaye: Jeg knægter ikke forskningsfriheden. Det er min politiske frihed, der forsøges knægtet

Jeg griber ikke ind i forskningsfriheden, men derimod mener jeg, at der nu forsøges indgreb i min politiske frihed

Mattias Tesfaye (S) er udlændinge- og integrationsminister svarer nu igen på en artikel, som Kristeligt Dagblad bragte den 3. november.
Mattias Tesfaye (S) er udlændinge- og integrationsminister svarer nu igen på en artikel, som Kristeligt Dagblad bragte den 3. november. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Der er selvfølgelig forskningsfrihed i Danmark. Alligevel bliver jeg nødt til at understrege netop det efter den seneste tids fokus på, at jeg har valgt at fjerne Roskilde Universitets rapport ”Magt og (m)ulighed” fra mit ministeriums hjemmeside.

Kristeligt Dagblad bragte onsdag den 4. november artiklen ”RUC-rektor om omstridt rapport om social kontrol: ’Jeg vil ikke gå i rette med politikerne’”, hvor rektor på RUC Hanne Leth Andersen siger, at ”det ser mærkeligt ud”, og at ”det her kan være et skråplan”.

Hun bakkes op af professor emeritus ved sociologisk institut på Københavns Universitet Heine Andersen der mener, at ”der er tale om et brud på forskningsfriheden”.

Jeg er helt uenig. Forskere kan forske frit og herefter offentliggøre deres resultater på deres universiteters hjemmesider og i øvrigt ellers frit fortælle om deres forskning på blandt andet sociale medier og andre steder i det offentlige rum. Det er forskningsfrihed.

På samme måde kan ministre beslutte, hvad der skal være tilgængeligt på deres ministeriers hjemmeside. Det er politisk frihed. Jeg griber ikke ind i forskningsfriheden, men derimod mener jeg, at der nu forsøges indgreb i min politiske frihed.

Mange unge mennesker og især kvinder med anden etnisk herkomst end dansk står lige nu midt i et vigtigt opgør med negativ social kontrol. Jeg ønsker derfor ikke, at nogen skal blive forvirrede over, om regeringen bakker op om rapportens politiske anbefalinger om at anvende arabisk- og koranundervisning som led i at dæmme op for negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter.

For det gør regeringen ikke. Derfor er rapporten ikke på ministeriets hjemmeside. Men anbefalingerne ligger frit tilgængeligt på RUC’s hjemmeside, hvor de kan læses og diskuteres af enhver. Selvfølgelig.

Mattias Tesfaye (S) er udlændinge- og integrationsminister.