DR-chef: Nej, Martin Ågerup. Vi har ikke været logrende skødehund, men kritisk vagthund i coronakrisen

DR Nyheder har ikke, som Martin Ågerup nu ved gentagne lejligheder har fremført, interviewet statsminister Mette Frederiksen (S) ukritisk i liveinterviews. Mette Frederiksen har flere gange, i mindst fem tilfælde, stillet op til direkte interviews i vores nyhedsformater, hvor hun er blevet udfordret på alt fra medinddragelse af de øvrige partier, beslutningsgrundlag for nedlukning, præmisser for genåbningsplaner, kritik af ”udskamningsstrategi” og en lang række andre emner, skriver DR's nyhedschef (arkivfoto).
DR Nyheder har ikke, som Martin Ågerup nu ved gentagne lejligheder har fremført, interviewet statsminister Mette Frederiksen (S) ukritisk i liveinterviews. Mette Frederiksen har flere gange, i mindst fem tilfælde, stillet op til direkte interviews i vores nyhedsformater, hvor hun er blevet udfordret på alt fra medinddragelse af de øvrige partier, beslutningsgrundlag for nedlukning, præmisser for genåbningsplaner, kritik af ”udskamningsstrategi” og en lang række andre emner, skriver DR's nyhedschef (arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Cepos’ direktør, Martin Ågerup, spørger i et indlæg i Kristeligt Dagblad den 2. juni, om DR har opført sig som ”magthavernes logrende skødehund” under coronakrisen. Svaret er nej. Vi har udfyldt rollen som kritisk medie, der med en lang række nyhedshistorier har været med til at præge den kritiske stillingtagen til regeringen og myndighederne generelt. Præcis som vi altid ser det som en af vores primære opgaver. Martin Ågerup har en noget selektiv opfattelse af DR’s nyhedsdækning, så lad mig hjælpe med et par eksempler på DR’s journalistik fra de seneste måneder.

DR Nyheder afdækkede i en gennemgang af 55 kommunale beredskabsplaner, hvordan stort set ingen havde taget tilstrækkeligt højde for forsyningssikkerhed af livsvigtige værnemidler i tilfælde af en epidemi.

Det var DR Nyheder, der i coronakrisens første fase dokumenterede, hvordan smitten bredte sig på plejehjem og blandt sundhedspersonale i Danmark.

Det var ligeledes DR Nyheder, der dokumenterede, hvordan mangel på værnemidler og retningslinjer i ældresektoren skabte frygt blandt beboere og personale på plejehjem.

Det er eksempler på historier, der har ført til ændret myndighedsfokus og igangsættelse af undersøgelser. DR Nyheder fortalte i marts, hvordan udenlandsk arbejdskraft frit kunne rejse til Danmark i den første fase af nedlukningen, hvor vikarbureauer annoncerede efter arbejdskraft i Polen med løfter om at undgå karantæne. Historien fik politikere til at kræve, at udenlandsk arbejdskraft blev sat i karantæne, inden de kunne færdes frit i Danmark.

DR Nyheder kunne i begyndelsen af maj fortælle, hvordan myndighedernes retningslinjer for brug af værnemidler blev justeret alt efter størrelsen på lagerbeholdningen.

I samme spor kunne vi fortælle, at sundhedsministeren på et afgørende møde den 12. marts oplyste til Folketingets partier, at der ikke var udsigt til stor mangel på værnemidler i Danmark samtidig med, at sundhedspersonale var underlagt markante begrænsninger i brugen af værnemidler, netop fordi forsyningerne var kritisk udfordrede. Ligeledes kunne DR Nyheder for 14 dage siden fortælle, at Sundhedsstyrelsen i to år fra 2017 havde anmodet to forskellige regeringer om midler til at udbygge beredskabet i forhold til håndtering af smitsomme epidemier, men fået nej.

Det var også DR Nyheder, der igennem ”P1 Morgens” vedholdende dækning fik dokumenteret, at den ”solide håndsrækning til Italien” i form af en samling ubrugelige respiratorer fra Forsvarets lager ikke var så solid endda.

I vores udenrigsmagasin ”Horisont” har vi uge efter uge siden februar dokumenteret coronaens hærgen rundt om på kloden. Og så har vi ved gentagne lejligheder fulgt op på vigtige og substantielle historier fra vores kollegaer på dagbladene.

DR Nyheder har ikke, som Martin Ågerup nu ved gentagne lejligheder har fremført, interviewet statsminister Mette Frederiksen (S) ukritisk i liveinterviews. Mette Frederiksen har flere gange, i mindst fem tilfælde, stillet op til direkte interviews i vores nyhedsformater, hvor hun er blevet udfordret på alt fra medinddragelse af de øvrige partier, beslutningsgrundlag for nedlukning, præmisser for genåbningsplaner, kritik af ”udskamningsstrategi” og en lang række andre emner. Det er muligt, Martin Ågerup ikke bryder sig om formen eller foretrækker et interview, der har karakter af mundhuggeri eller lange diskussioner om præmis, men hans konklusion om, at DR Nyheder skulle være et halehæng til magtudøvelsen, er helt på Månen. Vi er kritiske og fair.

I DR Nyheder diskuterer vi løbende vores dækning med et konstant fokus på, hvor vi kan og skal blive bedre. Selvfølgelig er alt, vi producerer, ikke 100 procent perfekt og uden mulighed for forbedringer. Der er masser af indslag og artikler, hvor vi efterfølgende gennem vores interne efterkritik forsøger at tage ved lære og blive bedre.

Men udgangspunktet for DR’s nyheds- og aktualitetsformidling er kritisk. Det skal den være. Det kan man heldigvis høre og se udøvet dagligt i ”P1 Morgen”, i ”Orientering”, i ”Radioavisen”, i P4’s regionale flader, i ”Genstart”, på dr.dk, i ”Deadline” og i TV Avisen.

Thomas Falbe er nyhedschef på DR Nyheder.