Hvorfor skal børn bekende sig til satanismen med ”Onkel Reje”?

Ved en ”live”-forestilling med Onkel Reje er man så åbenbart tvunget til at tage stilling til, om man vil være satanist. Det er virkelig ikke for børn, skriver Hans-Ole Bækgaard, formand for Indre Mission

"Er I klar til at blive satanister?”, råber Ramasjang-karakteren ”Onkel Reje” til publikum i sommerens forestillinger af ”Cirkus Summarum”. Det er langt over grænsen, mener formand for Indre Mission Hans-Ole Bækgaard. Billede fra en koncert med "Onkel Reje" til Musik i Lejet i 2018.
"Er I klar til at blive satanister?”, råber Ramasjang-karakteren ”Onkel Reje” til publikum i sommerens forestillinger af ”Cirkus Summarum”. Det er langt over grænsen, mener formand for Indre Mission Hans-Ole Bækgaard. Billede fra en koncert med "Onkel Reje" til Musik i Lejet i 2018. Foto: Camilla Stephan / Ritzau Scanpix.

I lørdags var vi for første gang i ”Cirkus Summarum” med vores femårige datter. Hun havde set frem til at opleve de kendte skikkelser fra Ramasjang og blev bestemt ikke skuffet. En flot forestilling, som der kan siges meget godt om.

Men på et tidspunkt sidder vi og andre i teltet tavse og fulde af undren. ”Onkel Reje” kommer ind i manegen med alle hans ”små satanister”, som han så ”smukt” kalder dem. Han råber på sin vanlige brovtende måde til publikum: ”Er I klar til at blive satanister?”. Og alle skal lave satanisk håndtegn, som om det hele bare er en uskyldig leg.

Jeg forstår ikke, hvorfor op mod 1500 børn (og voksne) til sommerens mange forestillinger skal aflægge den bekendelse i fuld offentlighed. Man kunne også med fordel undlade, at ”Onkel Reje” afrunder sit nummer med at dukke op i manegen iført læderunderbukser og et omvendt korstegn i panden udover hans mange sjofle vendinger og skældsord. Det er ikke kun til grænsen, det er langt over.

Det står i kontrast til ”Motor Mille”, som lidt tidligere i forestillingen kom til at sige ”for sa…” og så straks undskylder og vil være sikker på, at alle hørte ”for pokker” i stedet for. For det andet siger man ikke.

I et indlæg her i avisen den 15. februar 2019 slår redaktør for DR Ramasjang, Pelle Møller, til lyd for, at universerne i ”Onkel Reje” er holdt i et ”komisk overdrev, både visuelt og indholdsmæssigt”, og at ”Onkel Rejes Heavyband” er meget langt fra at opfordre børn til satandyrkelse.

Jeg ved, at mange andre end os har slukket for ”Onkel Reje” de seneste mange måneder, fordi vi ikke ønsker, at vores børn skal finde satanisme sjovt eller det okkulte uskyldigt.

Ved en ”live”-forestilling er man så åbenbart tvunget til at tage stilling til, om man vil være satanist. Det er virkelig ikke for børn.

De kendte roller og figurer i DR Ramasjang har en unik mulighed for at nå børn med opbyggende budskaber og skabe sund dannelse. Det sker i stor grad, men hvorfor ødelægge det så elendigt med opfordringen til satandyrkelse – og øvrig uhumsk snak?

Det kan DR gøre bedre for børnenes skyld.

Hans-Ole Bækgaard er præst og formand for Indre Mission i Danmark.