Opfordring til DR og TV 2: Vi skal have en fælles dansk juleaftensgudstjeneste

Der er intet, der tyder på, at vi i kirkerne vil kunne holde juleaftensgudstjenester i et omfang og med et deltagertal, der bare svarer til en brøkdel af behovet. Derfor bør vi forberede en plan b

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Intet tyder på, at coronaen er ovre til jul. Faktisk tværtimod. I disse dage bare stiger antallet af smittede, og statsministeren taler med god grund om eventuelle nye skærpelser af forsamlingsreglerne.

Derfor tyder intet på, at vi i kirkerne vil kunne holde juleaftensgudstjenester i et omfang og med et deltagertal, der bare svarer til en brøkdel af behovet. Vi kan lige så godt forberede os på, at vi får store – meget store – problemer med at holde juleaftensgudstjenesterne.

I Jyllinge plejer vi at have mellem 1300 og 1400 mennesker i kirke juleaften. Heraf de 500 til børne- og familiegudstjenester. Hellig Kors Kirke er heldigvis stor! Men lige nu må vi være 57 i kirken, når vi synger; 180, når vi ikke synger. Og hvis reglerne ændres, bliver det sandsynligvis i nedadgående retning.

Til daglig kan vi godt klare tingene, netop med ekstra tjenester og så videre. Men juleaften vil vi ikke kunne klare det på nogen måde. Selv uden sang kan det blive meget svært, hvis reglerne skærpes yderligere. Man kan ikke spise folk af med gudstjenester på samlebånd dagen igennem.

Vi har prøvet at lufte idéen om at leje idrætshallen til tilfældige personer i sognet. Folk ser vantro på mig og har svært ved at forestille sig, at det kan være alvor. ”Vi kommer i hvert fald ikke,” siger de. Så ikke bare er den løsning måske ikke den mest festlige; men den kan også skyde sig selv i foden ved, at mange bliver væk, så man kommer til at sidde i en meget tyndt besat hal.

Måske skulle vi tænke helt anderledes! Kunne vi ikke lære af erfaringerne fra de måneder, hvor rigtig mange af os sang morgensang med Phillip Faber og sang sammen en fredag aften hver må-ned på tv?

Er det en helt tåbelig tanke, at forestille sig en fælles dansk juleaftensgudstjeneste på begge nationale tv-kanaler, hvor vi alle synger sammen og lytter til Juleevangeliet og med en juleprædiken af en god prædikant? Måske med kirker flere steder i landet involveret.

Det skal i givet fald ikke bare være den sædvanlige tv-gudstjeneste. Det skal gøres til en national event, hvor alle sejl sættes til, gerne med Phillip Faber og Pigekoret og solister undervejs, og med masser af forhånds-pr – også for den indsamling til Børnesagens Fællesråd, som plejer at være ved juleaftensgudstjenesten. Man kunne forestille sig to gudstjenester: en børne-/familiegudstjeneste om formiddagen med julebudskabet i børnehøjde, og så den store event om eftermiddagen.

Vi har drøftet idéen i menighedsrådet i Jyllinge, og her var der fuld opbakning til den. Hellere sidde hjemme sikkert og kunne synge med på salmerne, vidende at man i ånden er sammen med en stor del af Danmarks befolkning, end alle mulige forkølede løsninger, der alligevel betyder, at mange må udelukkes.

Der er gudstjenester de tre juledage efter juleaften, hvor vi lokalt og med de begrænsninger, der er, kan fejre julebudskabet lokalt – hvis ikke begrænsningerne udelukker det. Men det er tid nu til at forberede en ny og sandsynlig plan b for juleaften!

Nathalie Bollmann er jobkonsulent og medlem af bestyrelsen for Jyllinge Sogns Menighedspleje. Kaj Bollmann er sognepræst i Jyllinge.