Fra et hjørne i Herrens vingård

”Gå I også hen i min vingård.”

Matthæusevangeliet 20, 4

MED LIGNELSEN OM arbejderne i vingården fortæller Jesus, hvordan det forholder sig med himmeriget. Det særlige er, at de, som har stået ledige hele dagen og først sent får ansættelse i vingården, får det samme udbetalt som dem, der har arbejdet hele dagen og båret dagens byrde og hede. Alle får hver en denar.

Det lyder mærkeligt, men det handler om Guds kærlighed. Den kan ikke deles i større eller mindre portioner. Den kan kun deles ud. Og det gør Gud glad og overstrømmende. Også til dem, som ingen havde lejet. Dem, som ingen ville bruge eller have noget med at gøre.

Vingårdsejeren er et billede på Gud, Jesu Kristi og vor far. Gud elsker dem, som står ved vejen, som ingen andre vil leje eller lege med. Gud kalder alle mennesker og kan bruge alle mennesker i sit rige og i sin tjeneste. Der er ingen, som ikke har muligheder, og som ikke med sit liv kan lyse op og være til gavn og glæde i Herrens vingård.

For flere år siden fik jeg et opmuntrende brev fra en kvinde, som jeg havde hilst på efter gudstjenesten i Maribo Domkirke, og som fortalte, at hun var med i en lille forbønsgruppe. I brevet skrev hun:

”Kære Steen Skovsgaard. Tak for gudstjenesten i søndags i Maribo. Det var mig, der nævnte, at vi er 6-7 piger – alle over 70 – der hver tirsdag mellem 14.00 og 15.30 samles her i min lille stue for at takke og lovprise Gud og gå i forbøn for aktuelle emner i vor by, landsdel, ja hele Danmark, dem ude i verden, der bliver forfulgt på grund af deres tro på Jesus. Vi beder om, at vi kristne må blive/være fyldt af Helligånd og ild, så vi bliver mere synlige i tiden, vi lever i. Ja, der er såmænd emner nok, bare på forsiden af avisen eller tv. Vi beder meget for folk i høje stillinger, deriblandt vores biskop med familie… Vi er ganske vist en ynkelig lille flok, alle over 70. En næsten blind, én har Parkinsons sygdom, vi er to, der har sklerose. En kan ikke forstå, at hun lever endnu, to har dårlige rygge. Men gruppen har bestået i 10 år, og vi agter at fortsætte. Vi bliver selv velsignet og har fået mange bønnesvar. Vi ønsker bare at være et lille bitte hjørne af Herrens vingård.”

Steen Skovsgaard er tidligere biskop i Lolland-Falsters Stift.