Prøv avisen
Ordet

De onde kræfter lammer og slukker

Steen Skovsgaard

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

”Fri os fra det onde.”

Matthæusevangeliet 6, 13

DA JEG FOR MANGE ÅR SIDEN underviste handicappede konfirmander, lærte jeg lidt tegn til tale-sprog. Det er et særligt tegnsprog, hvor man med forskellige fagter og bevægelser understreger ordenes betydning.

Jeg lærte blandt andet Fadervor. Her var det ikke bare meget talende, men også tankevækkende, at bønnen ”Fri os fra det onde” illustreres med to bevægelser.

”Fri” er, som når man åbner en halskrave. Eller tager noget af, som klemmer halsen. Det er også det, som frelse betyder: fri hals. Det er en fin og en enkel måde at illustrere den del af bønnen på.

Men den anden bevægelse var endnu mere tankevækkende. For her blev det onde illustreret ved, at den ene hånd ligesom holder den anden nede. Hvor det onde skildres som det, der undertrykker. Holder nede. Lukker, slukker, knuger og knuser.

Og det er sådan, frygten og de onde kræfter virker i os. De lammer og slukker. Det er som stenen, der bliver rullet for graven. Her er lukket og slukket. Alt håb er ude.

Budskabet om Jesu opstandelse fra de døde er et budskab om, at stenen blev væltet fra. Det onde blev overvundet og fik ikke det sidste ord.

Det er det, som vi holder gudstjeneste på, og som vi synger om, glæder os over og tror på. At der med Jesu opstandelse fra de døde er skabt en opstand eller en modstand.

Vi rejser os og siger nej selv til døden og djævelen. Vi tør leve og tro på, at døden ikke skal få det sidste ord.

”Hører du, Helved, vor morgensang: Kristus opstod fra de døde!”, synger vi i en påskesalme i salmebogens nummer 223, vers 1, hvor vi nærmest håner død og djævel. Hvad siger du så, Helvede? Kan du se, at det ikke er dig, som har al magt! Ho, ho – du skal ikke få det sidste ord! For der er lys i gravens mørke.

Stenen var væltet fra, Jesus var levende, og der blev opstandelse. I begyndelsen i form af nogle bange kvinder, som var oprørte, men senere spredte oprøret og opstanden sig rundt om i Jerusalem, i Israel, ja, i hele verden.

Det bredte sig som en steppebrand. Budskabet om Jesu opstandelse fra de døde.

Det budskab har siden delt verden i to, mellem dem, der tror på, at det er sandt, og dem, der siger, at det er løgn.

Steen Skovsgaard er tidligere biskop i Lolland-Falsters Stift.