Prøv avisen
Ordet

Dommedag er regnskabets dag

Steen Skovsgaard

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

”Aflæg regnskab for din forvaltning.”

Lukasevangeliet 16, 2

DET ER TANKEVÆKKENDE, så ofte Bibelen taler om en kommende regnskabsdag. Jesus taler om det i lignelser, når han skal fortælle om Gudsriget. Og i Matthæusevangeliet 12, 36 siger han det endnu klarere: På dommens dag skal mennesker aflægge regnskab for ethvert tomt ord, de har talt. Det er jo frygteligt og skræmmende. Og så dog.

Forleden læste jeg følgende af to norske præster, som har skrevet om vigtigheden af dommedag.

De skriver – i min oversættelse:

”Det lyder mærkeligt, men få ting kan opleves mere truende for mening end bortfaldet af dom. Vi ville hyle i protest, hvis den, som beviseligt var terrorist, stillede op over for dommeren og fik at høre: ’Dommen i sagen bortfalder!’. Hvis ingen har magt til at hævde retten og fælde en dom, så råder meningsløsheden. Så er det blandt menneskene som i junglen. Den stærkestes ret.”

Vi ser billeder af mennesker, som sulter, udnyttes og lever under de mest uværdige forhold. Millioner af ofre går i graven uden nogensinde at smage retfærdighed, uden oprejsning. Er det dette, som truer tilværelsens mening for mange? At retten ikke bliver hævdet, at de skyldige ikke bliver stillet til ansvar? Måske kommer vi ikke uden om dommen, hvis vi vil fastholde tilværelsens mening og håb også for dem, som ikke lever på livets solside. Endelig en god dommer, som ved og kender alt. Der kommer en dag, hvor sandheden bliver skilt fra løgnen, det ægte fra det falske og retten fra uretten. Det er blandt Jordens privilegerede, at vi finder de fleste, som forkaster tanken om en endelig dom. For os i den rige og (selv)tilfredse verden er det en plagsom og truende tanke, at retten skal gennemtrænge alt, ”som vandet dækker havets bund”. Men blandt dem, som går til grunde i fornedrelse og glemsel i fængslerne, der findes dem, som længes efter dommens dag, fordi det er retfærdighedens dag. ”O happy day!”, sang de sorte slaver i USA. I Det Gamle Testamente ser vi, at folk til stadighed beder om, at Guds dom må komme snart, for den betyder redning: ”da Gud rejste sig til dom for at frelse alle landets ydmyge” (Sl. 76, 10).

Tanken om Guds dom er uforståelig uden dette perspektiv: Redning og retfærdighed skal sættes igennem.

Steen Skovsgaard er tidligere biskop i Lolland-Falsters Stift.