Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Debat

S-ordfører: Krifa mangler forståelse for nedslidtes behov

"Når Krifa-formand Søren Fibiger Olesen mener, at den nye aftale om seniorpension, som træder i kraft ved årsskiftet, er løsningen for de nedslidte, overser han, at den langtfra er dækkende for de af hans medlemmer, som har mest brug for en værdig tilbagetrækning,” skriver Leif Lahn Jensen (S). På billedet ses Krifas hovedkontor ved Aarhus. – Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix.

Leif Lahn Jensen (S), beskæftigelsesordfører

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Det undrer mig, at Krifas formand kalder vores forslag om ret til tidlig tilbagetrækning for de mest nedslidte for ”helt galimatias”, skriver Leif Lahn Jensen, der er beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet

INGEN FORTJENER at leve med smerter efter et langt, fysisk hårdt arbejdsliv. Det mener Socialdemokratiet, og det må også være holdningen hos dem, der varetager lønmodtagernes interesser.

Derfor undrer jeg mig over, at Krifas formand, Søren Fibiger Olesen, den 19. november kalder vores forslag om ret til tidlig tilbagetrækning for de mest nedslidte for ”helt galimatias”.

Søren Fibiger Olesen står i spidsen for en organisation, der kalder sig for fagforening, og som skal forestille at repræsentere mange forskellige lønmodtagere, herunder nedslidte. Når han mener, at den nye aftale om seniorpension, som træder i kraft ved årsskiftet, er løsningen for de nedslidte, overser han, at den langtfra er dækkende for de af hans medlemmer, som har mest brug for en værdig tilbagetrækning. Jo, aftalen er en lille forbedring, og det støtter vi naturligvis op om. En forbedring er et skridt på vejen.

Men seniorpension løser ikke problemet med, at nedslidte skal igennem en lang visitation for at få at vide, om de måske kan blive tildelt pension.

Socialdemokratiet mener, at de mest nedslidte og de, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, har brug for en egentlig ret til tidlig tilbagetrækning uden lang ventetid, sagsbehandling og lægeerklæringer. Vi har tidligere fremsat syv principper, som skal sikre netop dette, og arbejdet er nu i fuld gang. Beskæftigelsesministeren har etableret et pensionskontor og sat en række fagfolk fra Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet i gang med at lave en model, så vi i løbet af det næste halve år kan finde den bedste og mest retfærdige løsning for de nedslidte. Danskernes massive opbakning viser, hvor vigtig en opgave vi står over for – og den vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at løfte.

I dag lever rigtig mange nedslidte deres sidste år i smerter, hvis de da overhovedet når pensionsalderen. Det er mennesker, som i mange år har knoklet, bidraget til vores fælles samfund og betalt deres skat.

Det er helt galimatias, hvis man ikke vil give dem en håndsrækning.

Leif Lahn Jensen er beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.