Overvind det onde med det gode

1. søndag i fasten

Lukasevangeliet 22, 24-32

”SÅDAN SKAL I IKKE være,” siger Jesus i Lukasevangeliet, da disciplene kommer i strid om, hvem af dem der skal være den største. Magt kan få mennesker til at glemme kærligheden i kampen for at opnå mere for sig selv, og den kan få os til at glemme, at vi er sat til at tjene og ikke kontrollere hinanden. Nej, sådan skal vi ikke være, men hvordan bekæmper vi den menneskelige trang til at ville være den bedste, også når det sker på bekostning af andre og måske endda på bekostning af dem, vi holder allermest af?

Jo, vi skal vende op og ned på det hele, som Jesus gør det. Jesus viser, hvordan det at tjene er vigtigere end at herske. Og hans ord kan vi bruge som en rettesnor, der sikrer, at selvhøjtideligheden ikke får kærlighedens plads.

I Jesu eksempel ser vi, at han med sit liv vendte op og ned på alle de målestokke og normer, som vi kender. For hvor vi ville dømme andre for det, de har svigtet eller på anden måde gjort os ondt med, der vil Jesus lære os, at vi skal lade hans målestok, nemlig kærligheden, være det gældende og derved lade tilgivelse og forsoning få den største plads.

Man kan sammenligne det, Jesus vil lære os, med en have. Hvis vi laver et bed i en have med bærbuske og grøntsager, så ved vi, at der i løbet af ganske kort tid vil komme ukrudt. Sådan er det med naturen, den frembringer ukrudt, der indimellem truer med at kvæle de planter, der er sat.

Derfor er det nødvendigt med jævne mellemrum at luge i sin have, hvis man vil gøre sig håb om at se grøntsager og bær om sommeren.

Og der er ikke nogen nem løsning. Det kan ikke gøres overfladisk med en gang roundup eller andet gift, for så kommer man heller ikke til at se sine planter vokse op af jorden. Man må gøre det grundigt, man må gribe fat om ukrudtet og trække det op med rode.

Og det er vel egentlig også det, Jesus vil sige med sin lille opsang til disciplen og til os: Vi skal overvinde det onde med det gode. Vi skal prøve at luge ud i det, der driver os til at handle, så vi sårer vores næste, og i stedet gøre brug af vores drivkraft til at gøre godt over for hinanden, så vi gør os selv til tjenere i stedet for herrer.

Søndagsordet skrives på skift af sognepræst i Varde Morten Thaysen, sognepræst i Jægersborg Lea Skovsgaard, lektor, cand.theol. Leif Andersen og pastor emer. Lisbeth Smedegaard Andersen.