Pensionerede sognepræster: Lad kirkerne være åbne og give vejledning og trøst til de ængstelige

Mange er syge, forventes at blive syge – og dødsfald undgås nok desværre ikke. Vi må som kirke være der, når vort land også via lovgivning næsten er i nødretstilstand, mener to pensionerede præster

Pensionerede sognepræster: Lad kirkerne være åbne og give vejledning og trøst til de ængstelige
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

I disse dage og uger er hele vores samfund påvirket af den omsiggribende coronavirus.

Mange fyldes med angst og uro: ”Hvordan skal det gå med vore børn, svigerbørn og børnebørn, vore familiemedlemmer, og hvad med os selv?”.

For nogle af os er det naturligt at folde vore hænder for vore kære og for vort land. Derfor vil undertegnede, to pensionerede sognepræster, gerne opfordre biskopper og provster til at hjælpe og opfordre kirkerne og deres medarbejdere til at udfylde en vigtig funktion som forbedere og vejledere for ængstelige mennesker.

Vi vil gerne opfordre til, at man mere synligt gør opmærksom på, at vores kirker står åbne i alle dagtimer, at man kan gå ind i kirken, tænde et lys, bede en bøn. Måske kan organisten, der jo ikke har så mange opgaver for nærværende, spille dæmpet musik. Præsterne, der ligeledes hverken har gudstjenester eller konfirmandforberedelse, kan måske på skift være til stede i vore kirker og hjælpe mennesker med forbønnens tjeneste? Ja, måske kunne man ligefrem foranstalte en lille gudstjeneste, hvor kirketjeneren sikrede, at man ”kun” var nogle få stykker, der sad spredt i kirken?

Vi synes, det er fattigt, at det billede, der for øjeblikket tegnes af kirkerne, er, at alt er lukket ned og aflyst. Lad kirkerne være åbne som en mulighed for personlig bøn og forbøn!

Mange er syge, forventes at blive syge – og dødsfald undgås nok desværre ikke. Vi må som kirke være der, når vort land også via lovgivning næsten er i nødretstilstand.

Jens Chr. Nielsen er tidligere sognepræst i Nysted. Thorkild Schousboe Laursen er tidligere sognepræst i Løgumkloster.