Præstekadetter aflaster. Folkekirken skal til lommerne og bakke de teologistuderende op

Det lønner sig, når folkekirken investerer i de teologistuderende. Men det skal gøres seriøst, og derfor er det vigtigt, at Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter evaluerer og dokumenterer forsøgets resultater, skriver debattører

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Peter Kristensen.

EFTER ET HALVT ÅR som præstekadet i Favrskov Provsti har fem teologistuderende ændret syn på præstembedet. Nu kan de i højere grad se sig selv som kommende præster i folkekirken.

Der er gang i debatten om løsningen på udsigten til præstemangel. Og det mest opløftende på det seneste er, at de teologistuderende er kommet på banen med en meget stærk appel til folkekirken om at gøre noget for at etablere en tættere kontakt til de teologistuderende. Og vel at mærke i troen på, at en stærkere tilknytning til folkekirken og til præsternes hverdag vil styrke lysten hos de studerende til at blive præst.

I Favrskov Provsti bekræfter erfaringerne med ansættelse af de fem første teologistuderende i studiejobs præcis denne antagelse.

Provstiets Akademi for Præstekadetter har nu snart kørt i to semestre af et to-årigt forløb. Et forsøg etableret under menighedsrådenes forsøgsordning med ekstern evaluering af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. De studerende er ansat 10 timer om ugen på akademikerløn og bliver klædt på til opgaverne i et akademi med fælles undervisning.

De teologistuderende udfører i et samvirke med provstiets præster alle de præsteopgaver, der ikke direkte strider mod ordinationen. Og det stærkt positive er, at både menigheder og præster i den grad har taget de teologistuderende til sig. Menighederne kører ligefrem efter de gudstjenester, hvor kadetterne prædiker. Og præsterne oplever, at de reelt bliver aflastede, når præstekadetterne tager over på konkrete opgaver.

Men det vigtigste er, at de teologistuderende har taget Akademi for Præstekadetter til sig. De har netop afleveret deres halvårsrefleksioner. Særdeles positiv læsning, der viser en bevægelse fra at være usikker på, om en præstegerning lå lige for, til en større sandsynlighed for, at det ender med en præstekjole. Mange af de barrierer, de fem præstekadetter havde i forhold til at skulle være præster, er simpelthen blevet brudt ned gennem praksiserfaring med opgaverne. Og det langt hurtigere end forventet. Mødet med den folkekirkelige hverdag giver indblik i præstens arbejde og styrker indtrykket af, hvor meningsfyldt embedet er.

Jo, det lønner sig, når folkekirken investerer i de teologistuderende. Men det skal gøres seriøst, og derfor er det vigtigt, at Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter evaluerer og dokumenterer forsøgets resultater. Og endelig skal der være en vilje til at anvende de fornødne ressourcer. Favrskov Provsti har således allerede brugt en million kroner på at sætte projektet i gang. Penge, der tilsyneladende er givet godt ud, men det er ikke nok.Folkekirken må for alvor til lommerne, hvis de teologistuderende i højere grad skal være ”præster på vej”.

Eva Pedersen er sognepræst og leder af Akademi for Præstekadetter. Anders Bonde er provst i Favrskov.