Prøv avisen

Professor: Er algoritmer og angst det eneste, der skal styre os?

Her ses plejehjemsbeboer Carl-Einar Jørgensen få andet stik af corona-vaccinen i slutningen af januar. Ifølge en professor i biologi skal vi ikke frygte en smitteeksplosion, nu hvor plejehjemsbeboere er vaccineret, og der er få besøg i hjemmene i Danmark, selv hvis B117 smitter cirka 20 procent mere. – Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Morten Petersen

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Professor: Ingen ved, om B117 reelt smitter mere, men algoritmer og angst er den nye religion

Smitten er i bund, vi er ikke England eller Sydeuropa, hvor der typisk er mere overdød. Vi er et helt andet sted i epidemien, og smitten eksploderede i England hen over julen, men B117 har været der siden september. Ingen ved, om den blev dominerende af stokastiske grunde, eller om den reelt smitter meget mere, men algoritmer og angst er den nye religion.

I Spanien og Portugal gik smitten amok op mod helligtrekonger, det vil sige smitten i tre lande samt Irland accelererede i en periode, hvor man sås mere i privat regi, hvilket er fællesnævneren, og altså ikke en bestemt coronavariant.

Mange studier og observationer, som for eksempel fra Robert Koch Instituttet i Tyskland og Health Protection Surveillance Centre i Irland viser jo, at hovedparten af alle smitteudbrud sker i private hjem og dernæst plejehjem. Det vil sige med plejehjemsbeboerne vaccineret, julen overstået og vores generelt gode overholdelse af retningslinjerne med få besøg i hjemmene i Danmark, kan vi ikke forvente en smitteeksplosion. Heller ikke, selvom B117 skulle smitte mere.

Hvorom alting er, så viser både føromtalte samt norske, japanske, italienske, amerikanske, selv danske studier fra SSI og flere andre studier, at det er fuldt forsvarligt at holde skoler og ungdomsuddannelser åbne, da smitteudbrud er undtagelsen, og de, modsat influenzaepidemier, ikke driver coronaepidemien. Kolding var i øvrigt et par klasser ud af flere tusinde. Derudover var lærergerningen den profession i Sverige i foråret 2020, der havde den mindste risiko for at ende på intensiv. Mon ikke det siger alt, og man kan med rette spørge, hvorfor vi overhovedet sendte børn og teenagere hjem.

Det er fuldt forventeligt, at mutationer ville forekomme, men vaccinerne ser ud til at virke alligevel og kan hurtigt ændres. Modsat influenza er corona ikke det, man kalder en segmenteret virus, og det er kun en virus, som vi kan få bugt med.

Det er helt andre egenskaber, forskellige influenzavirus besidder. Den primære grund til, at corona er/var farligere for den syge ældre svækkede del af befolkningen end sæsoninfluenza er, at der ingen immunitet var, og den løb for hurtigt. Det vil vaccinerne stoppe meget bedre, end de stopper influenza. Om kort tid er corona ikke længere en trussel i Danmark, og alt burde åbnes. Det er fuldstændig ligegyldigt de yngre ikke er vaccineret. Dødsraten er tæt på 0,1 promille for alle under 60 år og den vil gå mod 0, som tiden går.

Influenzavaccinerne svigter derimod ofte eller har ringe dækningsgrad i de ældre, hvilket blev hovedårsagen til en samlet overdød på 600.000 europæiske medborgere i vintrene 2014-2015, 2016-2017 og 2017-2018.

Det lever vi fint med, faktisk har vi været ret ligeglade.

Morten Petersen er professor i biologi ved Københavns Universitet.