Prøv avisen
Debat

Professor: Uredelig beskyldning mod K.E. Løgstrup

”K.E. Løgstrup er en af det 20. århundredes mest fremtrædende danske intellektuelle,” skriver professor. – Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix.

Svend Andersen

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

EN AF DE MEST effektive måder at sætte en grim plet på et menneskes ry er at beskylde vedkommende for i en eller anden grad at nære sympati for nazismen. Ifølge en artikel af Hans Hauge den 27. november er det, hvad lektor i filosofi på RUC Esther Oluffa Pedersen har gjort i en videnskabelig afhandling. Men ifølge Hauge giver forfatteren ikke noget belæg for sin påstand om Løgstrups ”fascination af ’førerskab’”.

At Esther Oluffa Pedersen retter en så alvorlig anklage er mere end slemt nok. Men hvis Hauge har ret, er der ikke kun tale om en ondskabsfuld beskyldning, men så foreligger der jo videnskabelig uredelighed. Nu er sagen naturligvis allerede ude på de sociale medier, og dermed har den fået karakter af sladder. Og når et menneske har været ude for sladder, bliver der som bekendt altid noget hængende, uanset hvor ubegrundet den er. ”Løgstrup – nå, var det ikke ham, der var nazist?”.

K.E. Løgstrup er en af det 20. århundredes mest fremtrædende danske intellektuelle. Hans tænkning får netop i disse år fornyet international anerkendelse. Hvis ledelsen på RUC har en smule videnskabsetisk integritet, sørger den for, at der bliver iværksat en uredelighedsundersøgelse af Esther Oluffa Pedersens arbejde.

Svend Andersen er professor emeritus i teologi og tidligere leder af K.E. Løgstrup Forskningscenteret ved Aarhus Universitet.