Psykolog: Par fra ”Gift ved første blik” bekræftede, at forelskelse er afgørende

Jeg har haft et par fra "Gift ved første blik" i min klinik, og de bekræftede, hvad der er galt med den måde at tænke kærlighed på, skriver psykolog

”Jeg fik oplyst, at folkene bag ’Gift ved første blik’ stolt talte om, at man havde skabt det perfekte match langt bedre end den naturlige udvælgelse,” skriver Finn Korsaa, der som psykolog har haft et af parrene til samtaler i sin klinik. – Model Foto: Ida Guldbæk/Ritzau Scanpix

FOR ET PAR ÅR SIDEN havde jeg i min klinik et par, der var blevet gift med tv’s mellemkomst. De var blevet ført sammen for åben skærm i et programmet ”Gift ved første blik” uden overhovedet at kende hinanden på forhånd.

Læs også: Tv-præst fra ”Gift ved første blik”: Jeg har fundet min store kærlighed

Selve den mentale parring var blevet tilrettelagt af et ekspertpanel bestående af blandt andre psykologer og en præst. Udvælgelsen var således foregået efter omfattende og grundige personlige tests, og jeg fik oplyst, at folkene bag programmet stolt talte om, at man havde skabt det perfekte match langt bedre end den naturlige udvælgelse.

JEG OPDAGEDE SNART, at jeg her stod over for et par med omfattende samlivsproblemer.

Alt i deres forståelse af verden og af hinanden var uden forbindelse.

Alt i deres forventninger til et samliv og opfattelse af, hvad det vil sige at leve sammen med et andet menneske, strittede mod hinanden og gjorde reelt et samliv umuligt.

Det gik da op for mig, hvilken fantastisk udvælgelsesmekanisme forelskelsen er. Om forelskelsen viser sig i en stille sympati eller den vælter én over ende som en tsunami, kan man konstatere, at den kan noget, som selv det mest omfattende testbatteri ikke kan.

Det er derfor ikke så mærkeligt, at forelskelsen har kunnet bevare en vis status. Nogle mærker den tidligt i livet, andre bliver overrumplet af den i en sen alder. Forelskelsen kan forvandle en dødbider til naturens muntre søn og skabe en skønhed ud af en trist kone, som var

et tema i en skøn fransk film ved navn ”Pindsvinet”. Den demonstrerede overbevisende, hvad forelskelsen kan udrette. En trist gammel portnerske livede op under indtryk af en forelskelse og udfoldede al livets charme, omtrent som frøen i eventyret.

FORELSKELSEN RUMMER således den skønneste poesi, og den vildeste naturudfoldelse, og den kan være halsbrækkende, som det fremgår af ordsproget om, at det er farligere med ild i gamle huse end i nye. Forelskelsen kan gøre en tåbe ud af et fornuftigt menneske, og forvandle en nar til en helt. Den kan bryde ind i et ellers pænt og præsentabelt ægteskab og splitte en tilsyneladende velfungerende familie. Man forstår, hvorfor den i middelalderen blev forbundet med djævelens rænkespil.

Desuden er forelskelsen forbundet med oprør og revolution, hvilket antydes af et markant træk, der betoner en radikal ny orientering. Den kan skabe en omvending, der viser sig i en foragt for alt det, som hidindtil har været forbundet med glæde og accept.

Arbejdet med parret indskrænkede sig til en afklaring, der gik ud på at afmontere de illusioner, som mediet havde suggereret dem med. Det fik dem til at indse, at der kun var én mulighed, nemlig at gå hver til sit.

Finn Korsaa er psykolog.