Religion er vigtigere end sundhed. Et forbud mod drengeomskæring vil rense Danmark for jøder

Jeg anerkender, at jødiske forældre lader foretage et indgreb, der volder smerte på barnet, og som afstedkommer et ”mén” for livet; men det ligger under bagatelgrænsen, når man tænker på, hvor langt vigtigere den religiøse tro er, skriver debattør

Religion er vigtigere end sundhed. Et forbud mod drengeomskæring vil rense Danmark for jøder
Foto: Bax Lindhardt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Så kører omskæringsdebatten igen. Debatten handler om forholdet mellem religion og sundhed. Hvad må vige, når de støder sammen?

Heldigvis er det sjældent, at religion og sundhed udelukker hinanden. I langt de fleste tilfælde lader de sig forene. Når mennesker faster af religiøse grunde, skæver de samtidig til, hvad der er sundt. Sundhedspersonalet tager hensyn til patienternes religion. Og selvfølgelig skal pigeomskæring være forbudt, da den er begrundet i mandschauvinisme og bestemt ikke ligger under bagatelgrænsen.

Men i tilfældet med drengeomskæring er der et gevaldigt sammenstød i disse år. Jeg sigter især til jøders tusindårige religiøse praksis for omskæring af otte dage gamle drenge. Muslimers omskæringspraksis er en anden og blandt andet ikke lige så stærkt religiøst begrundet.

Sammenstødet opstår, fordi flertallet af danskere og rigtig mange i sundhedssektoren sætter sundhed over religion. Men her er der et eksempel på, at flertallet tager fejl.

Jeg anerkender, at jødiske forældre lader foretage et indgreb, der volder smerte på barnet, og som afstedkommer et ”mén” for livet; men det ligger under bagatelgrænsen, når man tænker på, hvor langt vigtigere den religiøse tro er.

Som mennesker er vi nemlig ikke alene krop. Vi er en enhed af krop, sjæl og ånd. Ja, ånden er det, der for alvor adskiller os fra de øvrige skabninger.

Og det er nok her, kæden springer af for det store flertal. De anerkender ikke (i tilstrækkelig grad), at mennesket er et åndsvæsen med deraf følgende religiøs tro og praksis, og at denne åndsdimension er fuldt ud lige så vigtig som den kropslige.

Religionen er som regel et tiltrængt opgør med den grasserende individualisme, som hærger i dag. Religion forbinder os med de store linjer i historien. Den formidler traditioner, som man kan protestere imod, men også finde hvile i. Den giver identitet, som vi ikke selv skal opfinde, og som derfor er langt mere stabil.

Jeg siger ikke, at religion altid har gjort mennesker godt. Der findes mange eksempler på ondskab og svigt i religionens navn. Men jeg siger, at lige præcis den fare er i dag i Danmark mindre end den modsatte.

Hvor destruktivt det bliver, når sundhed sættes over religion i dette tilfælde, viser sig ved, at et forbud mod drengeomskæring i løbet af få årtier vil rense Danmark for jøder.

Carsten Hjorth Pedersen er daglig leder af Kristent Pædagogisk Institut.