Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Debat

Sognepræst til domprovst: Bare rolig. Røde præster har allerede magten i folkekirken

Domprovst Anders Gadegaard (billedet) har intet at frygte, for kirken er allerede rød og partipolitisk, lyder det fra sognepræst Poul Joachim Stender i kølvandet på domprovstens aktuelle bog om kristendom og politik. Arkivfoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Poul Joachim Stender, ognepræst i Kirke Saaby-Kisserup Pastorat

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Der er ingen grund for Anders Gadegaard eller Kjeld Holm til at være bekymret for, at røde synspunkter ikke kommer til orde i folkekirken, skriver sognepræst

Røde præster tager ikke så ofte ordet, siger domprovst Anders Gadegaard og Kjeld Holm i avisen den 8. november. Det er korrekt. De har nemlig ikke brug for det. Det er dem, der har magten i folkekirken. Danmarks bispekollegium er, med enkelte undtagelser, rødt.

Det har været en kendsgerning i mange år, at det er borgerlige menighedsrådsmedlemmer, der stemmer røde bisper til magten. Det kan lade sig gøre, fordi flertallet af danske præster hælder mod venstrefløjen. Og hver præst får som regel tre-fire menighedsrådsmedlemmer til at stemme på den bispekandidat, som er deres egen favorit.

Der er ingen grund for Anders Gadegaard eller Kjeld Holm til at være bekymret for, at røde synspunkter ikke kommer til orde i folkekirken. Kirken er rød og partipolitisk hældende mod SF.

Det er i øjeblikket kun et spørgsmål om tid, inden vi får en synode, som er den kirkelige venstrefløjs store drøm. Med synoden kan kirken udtale sig med én røst om klima, scanning af kvinder ved graviditet, indvandringsspørgsmål og en masse andre politiske emner.

Det ses allerede i Norge og Nordtyskland, hvordan kirken politiserer, så medlemmerne ser rødt. Og en af den kirkelige røde fløjs aversioner er Israel, der beskyldes for etniske udrensninger, mord og forfølgelse. Fra den røde kirkelige fløj hører man aldrig om terrororganisationen Hamas på Vestbredden eller Hizbollah, der beskyder Israel fra Libanon og Syrien og Gaza understøttet af Iran.

Det forties også, at Israel er det eneste demokrati i Mellemøsten, hvor kristne ikke forfølges, men har lov til at udfolde deres tro.

Det er ikke tilfældigt, at folkekirkens ledelse i dag ikke går særlig meget op i verdens voldsomme kristendomsforfølgelser. Det er nemlig god, rød kirkepolitik at vende det blinde øje til dette problem, da man dermed kan komme til at sige, at det er muslimerne, der står for de fleste af forfølgelserne.

Poul Joachim Stender er sognepræst i Kirke Saaby-Kisserup Pastorat.